AcasăCORONAVIRUSPanică în România! Primele reacții alergice la vaccinul împotriva COVID-19

Panică în România! Primele reacții alergice la vaccinul împotriva COVID-19

vaccinPanică în România! Primele reacții alergice la vaccinul împotriva COVID-19

Peste o mie de cadre medicale s-au vaccinat, duminică, împotriva Covid-19, în prima fază a campaniei de vaccinare anti-coronavirus.

375 de doze de vaccin au ajuns și la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj. Deocamdată doar 165 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid în județul Cluj. Dintre acestea, o asistentă a avut o ușoară reacție alergică la serul de imunizare, transmite Prefectura Cluj.

„Din 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice, care a remis rapid sub terapia specifică antialergică”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Conform acestuia, este vorba despre o asistentă medicală care se știa cu alergii, dar nu avea contraindicații la vaccinare.

Reacție adversă și la Suceava

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a declarat că asistenta a suferit o reacţie alergică uşoară.

„A fost o reacţie alergică uşoară.O reacţie alergică la nivelul membrelor inferioare, evoluţia este foarte bună, nu a fost riscul de reacţie alergică majoră. A mai fost semnalată o reacţie adversă la Suceava”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Alte mii de medici și asistente din toată țara vor fi imunizate în următoarele zile, în spitalele COVID din toată țara.

Care sunt recomandările, reacțiile adverse și contraindicațiile vaccinului

Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută prospectul vaccinului antiCOVID-19. Denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

Vaccinul se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta.

Reacţiile adverse foarte frecvente observate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin şi anume rapel a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei.

Prospectul complet al vaccinului anticoronavirus a fost publicat pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului și poate fi accesat AICI.

author avatar
Andreea Vlad