AcasăCORONAVIRUSPandemie: se apropie o toamnă de coșmar!

Pandemie: se apropie o toamnă de coșmar!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în lunile ce vor urma.

“Va fi mai dur. În octombrie și noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. Pe tot continentul, în special în Spania și Franța, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut brusc de câteva săptămâni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decât în aprilie, arată datele publicate de organizaţie. În acelaşi timp, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500. OMS Europe a reunit toate statele membre, luni și marți, pentru a discuta răspunsul la pandemie și a conveni asupra strategiei sale de cinci ani.

Înaltul oficial al ONU, cu sediul la Copenhaga, i-a avertizat pe cei care cred că sfârșitul epidemiei va coincide cu dezvoltarea unui vaccin, încă în curs de desfășurare. De asemenea, autorități din întreaga lume se pregătesc pentru al doilea val al pandemiei. Israel  este prima țară din lume care impune pentru a doua oară carantina la nivel national, deocamdată pentru trei săptămâni, începând de vineri, 18 septembrie, odată cu Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc). Al doilea val vizează şi Regatul Unit, unde peste 3.500 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate vineri, conform cifrelor guvernamentale, cel mai grav bilanţ zilnic consemnat după data de 17 mai.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat deja că țara sa se află ”la începutul celui de-al doilea val” şi că se va depăşi în curând cifra de 1.000 de cazuri noi pe zi. Aceleași temeri și în Cehia, care a înregistrat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de cazuri de infectare, cu 1.541 de cazuri noi. În ceea ce privește  Franţa, pragul simbolic de 10.000 de cazuri noi în 24 de ore a fost depăşit tot sâmbătă, un record de la lansarea testelor pe scară largă în această ţară.

“Nu știm dacă vaccinul va fi eficient”

Hans Kluge a afirmat că un posibil vaccin anti-Covid nu va însemna sfârșitul pandemiei – prin urmare oamenii trebuie să se obișnuiască să trăiască cu acest virus: „Aud tot timpul: vaccinul va însemna sfârşitul epidemiei. Bineînţeles că nu! Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, vom asista la un coşmar logistic. Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta. Sfârşitul acestei pandemii va veni în momentul în care  comunitățile vor fi învăţate să trăiască cu pandemia. Iar asta depinde de noi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger