AcasăCORONAVIRUSPandemie sau endemie: încotro se îndreaptă Covid?

Pandemie sau endemie: încotro se îndreaptă Covid?

Covid-19  trebuie să fie tratat ca o boală endemică precum  gripa sezonieră, solicită unii lideri politici, dar oamenii de știință consideră că este prematur de a vorbi despre finalul pandemiei.

În ciuda ratelor ridicate de infecție pe fondul răspândirii frenetice a variantei Omicron, care pare să cauzeze o boală mai puțin severă, dar este foarte transmisibilă conform studiilor timpurii, țări precum Anglia și Irlanda au relaxat drastic restricțiile asupra vieții publice.

Mesajele oficiale de la lideri politici din Spania, Regatul Unit și din alte părți au subliniat că societățile trebuie să învețe să trăiască cu virusul.

Cu toate acestea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că este prea devreme pentru a trata Covid-19 ca o boală endemică, subliniind că evoluția virusului este incertă.

„Avem încă o cantitate imensă de incertitudine și un virus care evoluează destul de repede, impunând noi provocări. Cu siguranță nu suntem în punctul în care putem să-l numim endemic”, a declarat Catherine Smallwood, oficial al  OMS Europa.

O epidemie este definită ca o boală care afectează un număr mare de persoane dintr-o comunitate, populație și regiune. O pandemie este o epidemie care s-a răspândit în mai multe țări sau continente.

 

Varianta Omicron continuă să provoace creșteri ale infecției, care pun presiune asupra sistemelor de sănătate publică. Potrivit OMS, 21 de milioane de cazuri noi de coronavirus au fost raportate la nivel global săptămâna trecută, cel mai mare număr de infecții săptămânale de la începutul pandemiei.

Între timp, o mare parte din populația globală nu a fost pe deplin vaccinată, iar apariția unei noi variante ar putea complica încercările de a trata un Covid-19 endemic.

„Endemic în sine nu înseamnă „bun”. Endemic înseamnă doar „este aici pentru totdeauna”, a declarat recent Mike Ryan, director executiv al programului OMS pentru situații de urgență.

Orice tranziție potențială ar varia de la o țară la alta, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi cât de răspândită este boala în granițele naționale și nivelul de imunitate în cadrul populației.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, două din trei persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză în țările cu venituri mari. În statele sărace, una din nouă persoane a fost vaccinată cu cel puțin o doză începând cu 19 ianuarie.

Cum poate lumea să iasă din pandemie?

Există un consens în rândul majorității experților în sănătate că o modalitate de a pune capăt acestei pandemii este prin punerea la dispoziție a vaccinurilor și a tratamentelor la scară globală.

„Trebuie să continuăm să facem noi vaccinuri și să înțelegem cât durează această imunitate. De asemenea, trebuie să creștem producția fiecărui instrument pe care îl avem, antivirale, testare, anticorpi monoclonali și să ne asigurăm că acestea sunt accesibile pe scară largă”, a declarat Anna Blakney, medic și profesor la Școala de Inginerie Biomedicală de la Universitatea din British Columbia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
538 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dupa excursia in China a aflat Organizației Mondiale a Sănătății de unde a ”scapat” virusul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger