AcasăCORONAVIRUSPandemia va schimba joburile și ocupațiile

Pandemia va schimba joburile și ocupațiile

Piața muncii a suferit mari schimbări din cauza crizei Covid-19, lăsând milioane de șomeri. Mulți oameni lucrează de acasă sau așteaptă să-și reia afacerea atunci când viața va reveni la o anumită formă de normalitate. Dar cum vor arăta locurile de muncă  atunci când acești oameni se vor întoarce?

McKinsey Global Institute a lansat un raport care își propune să răspundă la această întrebare, analizând   opt ​​țări care reprezintă jumătate din forța de muncă mondială – China, Franța, Germania, India, Japonia, Spania, Marea Britanie și SUA.

Sectorul serviciilor, cel mai afectat

“Până la 100 de milioane de lucrători din aceste țări trebuie să caute nu doar noi locuri de muncă, ci și noi ocupații. Ne așteptăm ca cel mai mare impact negativ al pandemiei să cadă asupra sectorului de servicii”, se arată în raportul citat de TheNational. McKinsey susține că tipuri de locuri de muncă –  în producție și depozitare, birou computerizat, locuri de agrement și de călătorie (care includ hoteluri și restaurante) și interacțiunea cu clienții la fața locului (inclusiv comerțul cu amănuntul și ospitalitatea) – înregistrează cele mai mari transformări pe termen scurt și lung. Cu mai mulți angajați care lucrează de acasă, centrele orașelor se vor confrunta cu reduceri permanente ale comerțului, afectând magazinele de sandwich-uri, cafenelele și alte puncte de vânzare. De asemenea, va exista o cerere mai mică pentru serviciile de transport destinate navetiștilor. Între timp, vor exista mai multe joburi pentru depozitare și transport, datorită creșterii comerțului electronic. Dar acest lucru nu va anula pierderile altor locuri de muncă cu salarii mici.  Tendințele de pe piața muncii  vor avea consecințe asupra locului în care locuiesc oamenii, companiile se bazează pe un exod din “orașele mari în suburbii”. Întrucât întâlnirile față în față nu mai sunt la fel de importante, datorită creșterii videoconferințelor, se preconizează o reducere drastică a călătoriilor de afaceri, deja neprofitabile, ceea ce va afecta puternic companiile aeriene. Pe de altă parte, raportul estimează că până la un sfert din forța de muncă din cele mai avansate economii ar putea lucra de acasă între trei și cinci zile pe săptămână. „Aceasta reprezintă de patru până la cinci ori mai multă muncă la distanță decât înainte de pandemie”, a explicat McKinsey.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger