AcasăCORONAVIRUSPandemia va mai dura 10 ani? Informațiile care stârnesc îngrijorare în rândul experţilor

Pandemia va mai dura 10 ani? Informațiile care stârnesc îngrijorare în rândul experţilor

pandemiePandemia va mai dura 10 ani? Informațiile care stârnesc îngrijorare în rândul experţilor

Când va deveni endemică pandemia de Covid-19? Aceasta este întrebarea pe care mulți experți în sănătate și-au pus-o deja. Focarele de noi variante ar putea continua până la 10 ani, prevăd aceștia, dar letalitatea virusului este deja în scădere.

Te trezești cu o durere în gât, o tuse persistentă și o febră ușoară. Simți că ai Covid-19 și te testezi! Rezultatul este pozitiv, dar nu te interesează, dacă prezinți simptome ușoare. Poți lucra de acasă câteva zile. Izolarea formală la domiciliu a fost deja abandonată. Și tocmai ți-ai făcut doza anuală de vaccin-anti-Covid.

În prezent, varianta Omicron provoacă ravagii în Europa și în alte părți ale lumii de aceea un astfel de scenariu pare foarte departe. Cu toate acestea, unii experți cred că virusul Sars-Cov-2 va deveni doar una dintre multele infecții respiratorii care ne infectează pe fiecare dintre noi periodic.

Cum ar putea arăta sfârșitul pandemiei de COVID-19

Va deveni endemic – ceea ce înseamnă că virusul continuă să existe și să infecteze oamenii, dar cu mai puține consecințe pentru majoritatea. O reducere a virulenței, a deceselor și o întărire a imunității vor ajuta la explicarea schimbării. Există multă incertitudine cu privire la cât timp va dura acest lucru, dar este probabil să fie măsurat în ani, nu în luni.

Profesorul Paul Hunter, profesor în medicină și specialist în boli infecțioase în Marea Britanie, spune că virusul Sars-Cov-2 „va deveni din ce în ce mai puțin grav”, dar va continua să reinfecteze oamenii.

„Nepoții nepoților noștri vor prinde Covid, dar nu va provoca aceleași pagube”, a spus el. „Chiar și fără noi variante, ne-am aștepta să vedem valuri și creșteri pe măsură ce ne apropiem de echilibrul endemic.”

Echilibrul endemic apare atunci când numărul de cazuri devine aproximativ stabil, deși noile variante vor deranja și mai mult echilibrul. „Dacă nu ar fi fost Omicron, aș presupune că ne apropiem de endemism”, a precizat expertul.

Nu se consideră posibilă eliminarea coronavirusului, nu în ultimul rând pentru că, deși reduc transmiterea, vaccinurile nu o opresc complet, așa că „imunitatea de turmă” – acolo unde imunitatea existentă previne răspândirea – este considerată de nerealizat.

author avatar
Andreea Vlad
335 afisari

3 COMENTARII

  1. varianta omicron provoaca ravagii in europa ?! fata asta care scrie fumeaza ceva inainte ?

  2. Pandemia va dura cit vor dori stapinii lumii-plutocratia! Azi multinationalele-si toti oamenii din spatele lor- sint mai puternice decit multe tari ca de exp.Romania, si ele fac ce vor in lume fara sa dea socoteala nimanui! Practic pt.ele legile nu se aplica! Au imunitate totala in fata oricui,state,popoare etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger