AcasăCORONAVIRUSPandemia secolului a dispărut oficial. Ministerul Sănătății desființează testarea Covid

Pandemia secolului a dispărut oficial. Ministerul Sănătății desființează testarea Covid

Simptomaticii Covid nu vor mai fi testați

Ministerul Sănătății a decis anularea subprogramului național prin care se asigura testarea Covid a persoanelor simptomatice, arătând că circulația SARS-CoV-2 este în scădere și nu mai sunt necesare astfel de măsuri. Dispariția testării înseamnă recunoașterea oficială că virusul nu mai constituie un pericol pentru sănătate, lăsând în aer problema milioanelor de vaccinuri deja achiziționate.

Cu și fără vaccinarea anti-Covid, pandemia secolului a dispărut oficial. Testarea nu mai este necesară, pe motiv că circulația virusului ar fi scăzut, deși tot raportările Ministerului Sănătății indică un număr relativ crescut de cazuri, internări și decese.

În acest context, Guvernul a aprobat miercuri o hătărâre de Guvern elaborată de Ministerul Sănătății, în care se prevede desființarea Subprogramului naţional de testare NAAT/RT-PCR şi de secvenţiere din structura Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare. Măsura a fost luată în conformitate cu prevederile HG nr. 20/2023 privind constatarea încetării stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de Covid-19 și ale art. 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020, precum și a faptului că potrivit indicatorilor epidemiologici circulația SARS-CoV-2 este în scădere și nu mai necesită asigurarea testării pentru SARS-CoV-2 prin RT-PCR/NAAT pentru toate persoanele simptomatice. Testarea va fi transferată la și altele, în cadrul Subprogramului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare din structura Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare. Pentru raportările din CoronaForms, având în vedere că validarea acestora de către direcțiile de sănătate public va depăși termenul de 31 martie 2024,  Ministerul Sănătății a cerut norme tranzitorii, care să asigure finanțarea serviciilor medicale de testare NAAT/RT-PCR şi de secvenţiere realizate până la această dată.

Virusul a plecat și din UE

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în prezent, activitatea de transmitere a virusului Covid este scăzută în majoritatea țărilor UE/SEE, fiind observată o scădere constantă a bolilor severe începând cu săptămâna 51. După transmiterea relativ scăzută a bolilor respiratorii în perioada de vară, ratele de consultare au crescut în asistență medicală primară din septembrie, susține ECDC. Transmiterea SARS-CoV-2 a început să crească la sfârșitul verii, până în săptămâna 49, cu scăderi ale activității ulterior.

”După ce a marcat începutul epidemiei de gripă sezonieră în UE/SEE în săptămâna 50, 2023, gripa sezonieră a continuat să circule la niveluri mai mari decât SARS-CoV-2 și RSV în săptămâna 7, 2024. Rămâne esențial să fie îndeaproape monitorizat impactul asupra internărilor la spital și la ATI. Efectul combinat al co-circulației respiratorii acute agenții patogeni poate duce la presiuni semnificative suplimentare asupra sistemelor de sănătate în săptămânile următoare”, se precizează într-un comunicat al ECDC.

Nimic nou

Potrivit ultimei raportări a Ministerului Sănătății, în intervalul 19 – 25 februarie 2024, au fost înregistrate 977 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu Covid-19 în prezent este de 192. De asemenea, la ATI, sunt internate 12 persoane. Din totalul pacienților internați în prezent, 24 sunt minori, aceștia fiind internați în secții. În intervalul 19.02.2024 – 25.02.2024, au fost raportate de către INSP 13 decese (6 bărbați și 7 femei). Toți pacienții decedați prezentau comorbidități, iar 4 erau vaccinați anti-Covid. Decesele au fost înregistrate după cum urmează: 1 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 4 la categoria de vârstă 70-79 de ani, 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.823 afisari

16 COMENTARII

  1. Ce anulare viseaza astia, ca eu ieri am fost la Spitalul Militar pentru un CT si pana nu mi-au bagat pe nas betzele alea si m-au zgarmat de guvid, nu am fost primit la CT.

  2. Ha ha ha ha! Pai a disparut la comanda in 24 febr 2022 impuscat de Putin.
    A fost un virus gripal modificat in laboratorul Wuhan pe banii armatei americane in laboratoare franceze. 16 laboratoare exista in ucraina. Pai de unde credeti ca vine gripa, danac , etc?

  3. Serios? Cand? Unde? Povesti si eu am facut luna asta am fost la CT si nimeni nu mi-a impus nimic, oricum PCR-ul nu depisteaza nici un virus dor banii s-au luat de la fraieri!!!

    • Daca, dupa tine, PCR-ul nu depisteaza nici un virus, inseamna ca tu nu crezi in stiinta. Daca nu crezi in stiinta, de ce te-ai mai dus sa faci CT-ul!? Stai acasa; ia niste Ivermectina impreuna cu niste zinc si vitamina D.

      • Serios?? Ai crezut ipocrizia si plandemia covid? Bravo mai ai nevoie de niste boostere sa devii zombi!

      • Mascarada nu a avut nici o legatura cu stiinta , cu politica smecherilor a avut legatura .

      • Oi fi tu Rich Man, dar sigur esti simpleton, cum ar zice idolii tai de peste balta. Inventatorul PCR, Kary Mullis, a spus de la inceput ca testul nu are valoare diagnostica, ci doar de cercetare, ca prin amplificarea probei la peste 35 de cicli probele apar pozitive prin depistarea de fragmente virusale vechi si rezultatele fals pozitive domina.
        https://www.youtube.com/watch?v=wT3IqZjT_9A
        Sigur nu stiai ca in perioada plandemiei a fost testata o papaya pozitiv la guvid in Africa, iar in parlamentul austriac a iesit pozitiva o cutie de cola. Dar daca te zgaiesti la presa consacrata nu poti decat sa fii mai „scattered brains” decat prevede legea prin normativele aferente.

  4. Trebuia sa refuzi testul si sa oferi betele tovarasului director de spital sa si le introduca dansul undeva

  5. Pandemia a dispărut sau nici n- a fost, dar mă rog ca pandemiologii care ne-au băgat în pământ aproape cu teoriile lor, nu pot dispărea ??

  6. Testarea , testele , a fost alta masinarie de prostit si facut bani din nimic . toate asa zis teste nu foloseau la nimic , toate dadeau pozitiv cu f mici exceptii . monica pop , firea si cu mircea badea o zguduiau cu testarea , asa credeau ei ca se rezolva ceva .

  7. Bine ca a mai luat rafila 40 mil de doze ca ai asa nu le lua nimeni .omul de la OMS .salvatorul României

  8. I-auzi SoCatzuleee,Cocotatuleee,acum e momentul sa mai comandati vreo 500 de meleoane de Dozeeee.Precis vi le da la juma’ de pret.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger