AcasăCORONAVIRUS„Pandemia ascunsă”: infecțiile rezistente la antibiotice

„Pandemia ascunsă”: infecțiile rezistente la antibiotice

Deși Covid-19 a devenit un coșmar global de la începutul anului 2020, medicii din  Marea Britanie avertizează că infecțiile rezistente la antibiotice, adesea descrise ca o „pandemie ascunsă”, ar trebui să fie următoarea mare îngrijorare.

Există acum temeri că, pe măsură ce se apropie iarna și populațiile ies treptat din focarul global al pandemiei,  rezistența la antibiotice ar putea crește din nou, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Regatul Unit(UKHSA).

“Este probabil ca restricțiile Covid-19 din 2020 să aibă un rol în reducerea rezistenței la antibiotice și a prescrierii. Cu toate că aceste măsuri au fost severe, infecțiile grave rezistente la antibiotice vor crește din nou dacă nu acționăm în mod responsabil și asta poate fi la fel de simplu ca spălarea regulată și minuțioasă a mâinilor”, a declarat pentru CNBC dr. Susan Hopkins, consilier la UKHSA.

Antibioticele sunt vitale pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, iar îngrijirea medicală modernă se bazează adesea pe ele.

Dar, în mod problematic, oamenii s-au obișnuit să ia antibiotice, adesea fără consultarea medicului, pentru a trata tusea sau răceala, inclusiv în scop profilactic.

Mai grav, prescrierea de antibiotice atunci când acestea nu erau eficiente sau necesare a dus la apariția rezistenței la bacterii, inclusiv complicații grave, infecții ale sângelui și spitalizări.

Organizația Mondială a Sănătății descrie rezistența la antibiotice drept „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării de astăzi”.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă, cu cantități tot mai mari de infecții respiratorii în circulație, este important să ne amintim că antibioticele nu sunt necesare pentru multe simptome asemănătoare răcelii”, a precizat Hopkins.

Analiza bacteriilor care provoacă cel mai frecvent infecții ale fluxului sanguin, inclusiv E. coli, a arătat că proporția generală a acestor infecții rezistente la antibiotice “a crescut alarmant în intervalul 2016-2020”.

Infecţiile cauzate de microorganisme rezistente la medicamentele antibacteriene provoacă în fiecare an 33.000 decese în Uniunea Europeană, iar la nivel mondial 700.000.

Aceste date, subliniază UKHSA, „sugerează că rezistența la antibiotice va crește inevitabil în anii post-pandemie”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
678 afisari

4 COMENTARII

  1. Bă dar de sexul îngerilor cind facem o dezbatere?? Oricum in spitalele și farmaciile din România azi,nu se gasesc antibiotice la fel ca pe timpu lu Ceașcă pina-1989! Cumva eșalonu 2 al PCR care a preluat puterea-n 89 decembrie nu e cu nimic mai breaz decit camarila ceaușistă! Ba aș zice că din contra,sint mai ticăloși!!!

  2. & Deci, dacă vaccinarea influențeză ,oarecum, și percepția senzorială despre mediu, prin protecția pe care o realizează, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger