Un grup de cercetători au realizat un studiu în care au arătat care sunt principalele alimente care sunt infectate cu noul coronavirus și care sunt incluse în meniul nostrum zilnic.
Unul dintre eceste alimente este pâinea neambalată. Oamenii de știință credeau al începutul studiului că pâinea, prin procesul de fabricație ar distruge acest virus, dar după analizele făcute au constatat că s-au înșelat.
Spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune după contaminare.
Același studiu arată că virusul poate rămâne și pe ambalaj, însă nu a fost decoperit și la interiorul ambalajului, pe surpafața pâinii.
Având în vedere că jumătatea din cantitatea de pâine se vinde neambalată, pericolul de contaminare cu noul coronavirus este foarte mare.
Cercetătorii susțin că aceste descoperiri ar putea să facă autoritățile să ia măsuri urgente când vine vorba de securitatea alimentară.
Paul Anghel trage semnalul de alarmă
„Painea neambalată ar trebui să se vândă ambalată sau în mod asistat de un vânzător care să aibă mănuși și toate celelalte echipamente de protecție (și care să îi pună omului pâine într-o pungă).
Noi, românii, avem și o meteahnă de a pune mâna pe pâine, așa cu mâna goală! Și după ne răzgândim. Luăm alta pâine. Luăm o chiflă. Luăm o baghetă. Și așa mai departe…
După părerea mea, fie se va vinde ambalat totul, fie – dacă nu se poate vinde ambalat – să se vândă asistat de o persoană. Asta, la sectorul de bake off (unde există pâine proaspată, care nu a fost ambalată deja de producator – n.red.) unde ar fi mai bine să fie înfoliat, în țiplă sau în orice altă formă, în așa fel încât mâna mea, a consumatorului, să nu ajungă în contact direct cu alimentul, fără mânușă”, a spunea Paul Anghel, directorul executiv al ANPC, la începutul pandemiei.