AcasăCORONAVIRUSOrdin de la UE: Populația nu trebuie să știe că va fi...

Ordin de la UE: Populația nu trebuie să știe că va fi injectată la intervale scurte de timp

Strategia de manipulare pentru vaccinare vine de la UE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a cerut guvernelor din statele UE să cenzureze dezbaterile și comunicările privind necesitatea ca populația să fie vaccinată la intervale scurte de timp. Totodată, din comunicarea publică trebuie scoasă referirea la vaccinul pentru varianta Omicron. Instituția europeană consideră că toate aceste informații au condus la scăderea dorinței de vaccinare a oamenilor.

Dacă vrem să aflăm ce comunicări viitoare vor avea autoritățile române în privința Covid-19 și a vaccinurilor este de ajuns să citim ordinele venite de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenție aflată în subordinea UE. Ultimele astfel de ordine cer guvernelor din statele Uniunii Europene să cenzureze orice fel de dezbatere sau comunicare pe tema necesității vaccinării repetate la intervale scurte de timp, precum și la producerea noului vaccin adaptat pentru varianta Omicron.

”Situația actuală ridică provocări deosebite pentru comunicare privind importanța vaccinării. Evoluția dovezilor privind potențialul Omicron de a eluda răspunsul imun a vaccinurilor, durata protecției și eficacitatea acestora pot contribui la confuzie și întrebări din partea publicului. Sunt necesare eforturi consolidate pentru a se comunica în mod clar că vaccinurile continuă să joace un rol foarte important în prevenirea formelor severe de boală, a spitalizărilor și a deceselor, că booster-ele sporesc protecția și că persoanele nevaccinate rămân la risc mult mai mare de rezultate severe în comparație cu persoanele vaccinate. Dezbateri cu privire la o posibilă nevoie de stimulare repetată sau așteptările privind vaccinurile adaptate la variante trebuie să fie atent monitorizate, astfel încât eventualele îngrijorări și așteptări să poată fi abordate. Astfel de dezbateri pot determina unele persoane să prefere să aștepte o adaptare la vaccin. Mai mult, mențiunea despre posibila necesitate a vaccinării la intervale scurte de timp ar putea crea confuzie în rândul oamenilor și ar putea afecta dorința lor de a continua să se vaccineze”, se arată într-un document al ECDC trimis instituțiilor de sănătate publică din țările europene. Agenția mai arată că, pentru a aborda speculațiile actuale, trebuie recunoscute incertitudinile din acest stadiu în ce privește posibilele strategii viitoare de vaccinare.

Oamenii nu mai cred în eficacitatea restricțiilor

ECDC susține că noua variantă Covid, Omicron, este o mare necunoscută, despre care se știe doar că este mult mai contagioasă.  Potrivit agenției europene, rezultatele mai multor sondaje au indicat faptul că, odată cu creșterea numărului de cazuri Omicron în UE/SEE, a crescut motivația oamenilor de a respecta măsurile preventive. Un recent studiu în Germania a constatat că persoanele care sunt conștiente de posibilitatea ca Omicron să infecteze persoanele vaccinate și să suprasolicite sistemul de sănătate au fost mai susceptibile de a accepta recomandarea măsurilor preventive. ”Cu toate acestea, acceptarea măsurilor a fost însoțită de o scădere simultană a convingerii populației că măsurile ar fi eficiente împotriva Omicron. Aceste răspunsuri aparent contradictorii pot indica un grad de fatalism, prin care oamenii vor să evite infecția, dar nu sunt siguri dacă vor putea face acest lucru”, se mai precizează în documentul ECDC.

Sfârșitul pandemiei, o speculație

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor mai arată că golurile inevitabile de informații care însoțesc noua variantă Covid pot facilita apariția și răspândirea dezinformării, care să includă ipoteze nefondate, conform cunoștințelor științifice actuale, care pot fi sau nu corecte. Una dintre aceste ipoteze este speculația că Omicron reprezintă, în esență, sfârșitul pandemiei, după care vom putea reveni la normalitate, cu un Covid-19 ca virus endemic și risc acceptat. ”Cu rate ridicate de oboseală pandemică și depresii raportate și cu scăderi ale nivelului de trai este de așteptat că oamenii pur și simplu doresc să iasă din situația actuală. Având în vedere acest lucru, este important ca autoritățile să ofere speranță pentru o populație epuizată, dar mai degrabă pe baza faptelor, decât pe speculație”, susține ECDC.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la toate chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în rețeaua magazinelor românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.