AcasăCORONAVIRUSOrdin de la OMS pentru stoparea ridicării restricțiilor. Guvernul execută!

Ordin de la OMS pentru stoparea ridicării restricțiilor. Guvernul execută!

Alexandru Rafila face pasul înapoi

Organizația Mondială a Sănătății a transmis guvernelor, în special celor din estul Europei, să nu ridice restricțiile, pe motiv de Delta și Omicron. Primul care s-a conformat a fost Guvernul României, care a început să bată în retragere, după ce anunțase ridicarea restricțiilor din martie. Astfel, singura măsură care ar putea dispărea este obligativitatea purtării măștii în aer liber, după ce și Curtea Constituțională a anulat-o.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a început să facă pași înapoi după anunțurile repetate privind ridicarea restricțiilor din martie și chiar a stării de alertă. După ordinul dat de OMS, de menținere a măsurilor restrictive, Guvernul României a avut o schimbare de 180 de grade, anunțând că, pe fondul intensificării circulației variantei Omicron și a numărului ridicat de pacienți internați la ATI va analiza posibilitatea amânării ridicării restricțiilor.

În primul rând, circulația intensă a Omicron nu are cum să fie o veste proastă, atâta vreme cât nu s-au înregistrat decese provocate de această ultimă variantă a Covid, care s-a dovedit a fi o banală răceală. În al doilea rând, numărul ridicat de pacienți la ATI și numărul crescut de decese sunt cauzate de proasta funcționare a sistemului, nicidecum de Omicron. Cu atâtea antivirale pe stoc și cu atâția anticorpi monoclonali numărul de cazuri grave și decese ar fi trebuit să scadă spre zero. Din păcate însă, circuitele sunt, în continuare, blocate, iar aceasta ar trebui să fie preocuparea primordială a ministrului Sănătății. A amâna ridicarea restricțiilor înseamnă doar o sinucidere politică a celor aflați la guvernare, indiferent de culoarea lor politică. Pe de altă parte, în afara ordinului dat de OMS, este posibil ca schimbarea de poziție a ministrului Rafila să fie cauzată și de impunerea în coaliție a lui Florin Cîțu, care consideră că măsurile și starea de alertă trebuie menținute cel puțin până în iunie.

OMS cere vaccinare

Pentru Organizația Mondială a Sănătății pandemia este departe de a se fi încheiat. Șefii instituției au arătat că situația este îngrijorătoare în estul Europei, care se confruntă cu variantele Delta și Omicron, și că nu este momentul ridicării măsurilor care ar contribui la reducerea răspândirii Covid-19.  OMS-ul a cerut, totodată, guvernelor să analizeze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare, atrăgând atenția că pandemia nu s-a terminat.  ”Posibilitatea ca pandemia Covid-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea riscă tot mai mult să o irosească din cauza percepţiei greşite date de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări, care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a arătat că 116 țări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-Covid-19 a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs.

Se invocă precauția

Deși la ATI sunt multe persoane cu alte boli grave, dar depistate pozitiv la Covid, ministrul Sănătății a anunțat că restricțiile vor fi ridicate atunci când va scădea semnificativ numărul celor internați la terapie intensivă. ”Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor. Măsurile de relaxare vor fi luate când numărul de pacienți scade susținut , mai ales al celor de la terapie intensivă.  În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țările cu un grad de acoperire mare vaccinală”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.