AcasăCORONAVIRUSOMS vorbește de inegalitatea vaccinurilor dar promovează supra-rapelul

OMS vorbește de inegalitatea vaccinurilor dar promovează supra-rapelul

Dozele de supra-rapel ale vaccinurilor anti-Covid reprezintă o modalitate folosită pentru a ţine în siguranţă cele mai vulnerabile categorii de populaţie şi nu sunt un lux, a declarat Hans Kluge, directorul Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un discurs sucit.

Pentru că OMS anunţat la începutul acestei luni că datele medicale actuale nu indică nevoia administrării unor doze de supra-rapel şi că imunizarea suplimentară a unor persoane care sunt deja vaccinate cu schemă completă va mări şi mai mult diferenţele privind accesul la vaccinare dintre ţările bogate şi cele sărace.

Același Kluge a îndemnat(de pomană) ţările europene care dispun de surplusuri de vaccinuri să le împartă cu alte state, în special cu cele din Europa de Est şi din Africa.

Acum – să vezi potriveală – “tot mai multe studii arată că a treia doză îi ţine în siguranţă pe oamenii vulnerabili, iar această măsură este luată de tot mai multe ţări din regiunea noastră”, precizează oficialul OMS.

Regiunea „noastră” înseamnă Germania, cea mai puternică economie europeană, și Franța – ambele țări vor administra a treia doză de vaccin, ignorând apelul Agenției Europene pentru Medicamente(EMA), care, împreună cu OMS, a cerut un moratoriu  în privinţa celei de-a treia doze până când mai mulţi oameni se vor vaccina împotriva Covid-19 la nivel global.

Creşterea ratelor de transmitere a noului coronavirus raportate în întreaga Europă în ultimele două săptămâni şi nivelurile scăzute ale ratei de vaccinare din unele ţări europene sunt „profund îngrijorătoare”, a adăugat Kluge.

Ce să se înțeleagă de aici,  țările sărace mai pot să aștepte până se va imuniza Europa la sigur?

Pe placul Big Pharma

Giganții farmaceutici sunt deosebit de activi mediatic privind distribuirea de doze de supra-rapel. Au și motive: laboratoarele Pfizer, BioNTech și Moderna și-au renegociat  recent contractele cu Uniunea Europeană și au crescut prețurile vaccinurilor anti-Covid.

Această decizie vizează supra-rapelul care ar deveni necesar odată cu apariția variantei Delta. Asta înseamnă alte profituri uriașe, dar și o încurajare a țărilor bogate să relanseze cursa pentru stocurile disponibile, cu riscul amânării accesului universal la vaccinuri.

Culmea, însuși șeful OMS, controversatul Tedros Adhanom Ghebreyesus, denunța în iulie „lăcomia” celor care se gândesc deja să injecteze cu a treia doză de vaccin, a cărei necesitate este “departe de a fi dovedită științific”, când o mare parte din lume nu a primit nici măcar una.

Departe de solidaritatea globală în fața pandemiei –  aproape de lăcomia Europei care a cedat presiunilor Big Pharma.

author avatar
Radu Jacotă Redactor