AcasăCORONAVIRUSOMS susține dublarea taxelor pe alcool în Europa

OMS susține dublarea taxelor pe alcool în Europa

Dublarea impozitelor pe alcool în Europa ar împiedica aproximativ 5.000 de persoane să moară de cancer în fiecare an, potrivit unui studiu prezentat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care solicită o înăsprire a acestei impozitări.

Se estimează că 10.700 de cazuri noi de cancer legate de alcool și 4.850 de decese pot fi prevenite în fiecare an în regiunea europeană a OMS prin dublarea impozitelor actuale, relatează revista științifică The Lancet, care a publicat studiul OMS.

Creșterea impozitelor pe băuturile alcoolice “este una dintre cele mai bune măsuri” pentru reducerea numărului de decese cauzate de cancer, cu „un impact potențial ridicat” și „rezultate pozitive în toate țările”.

Pentru OMS, nivelurile actuale de impozitare a alcoolului rămân „scăzute” în multe țări europene, inclusiv în Uniunea Europeană, unde creșterea lor ar trebui să aibă unul dintre cele mai puternice impacturi.

7 tipuri de cancer, legate de alcool

Alcoolul este legat de șapte tipuri diferite de cancer: gură, faringe, esofag, colorectal, ficat, laringe și sân.

Rusia, Regatul Unit și Germania sunt țările care ar salva cele mai multe vieți prin luarea acestei măsuri fiscale, fiind evitate respectiv 725, 680 și 525 de decese.

Potrivit OMS, din 4,8 milioane de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa, 1,4 milioane, precum și 650.000 de decese, sunt “legate de consumul de alcool”.

Dintre acestea, organizația estimează că 180.000 de cazuri și 85.000 de decese sunt cauzate direct de alcool.

Numărul de vieți salvate prin dublarea impozitelor se referă în special la cancerul de sân (1.000 de decese pe an) și cancerele colorectale (1.700).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger