AcasăCORONAVIRUSOMS scapă porumbelul. Tehnologia vaccinului ARN mesager a dat rateuri

OMS scapă porumbelul. Tehnologia vaccinului ARN mesager a dat rateuri

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere extinderea utilizării tehnologiei ARN mesager pentru tratarea mai multor boli transmisibile și netransmisibile. În același timp, organizația cere însă vaccinuri mai stabile la temperatură, o durată de protecție mai mare și o eficacitate împotriva unei game variate de tulpini și variante. Pe de altă parte, OMS a subliniat importanța construirii încrederii în tehnologiile ARN mesager, pentru a îmbunătăți absorbția actuală și viitoare a vaccinurilor.

Deși vorbește despre succesul vaccinului Covid bazat pe tehnologia ARN mesager, OMS admite limitările acestui produs, solicitând continuarea cercetărilor pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai stabile la temperatură, cu o durată mai mare de protecție și care să asigure eficacitatea împotriva unei game variate de tulpini și variante.

Consiliul Științific al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a publicat un raport care analizează beneficiile potențiale și limitările tehnologiei vaccinului ARNm, realizate după decenii de investiții în știința de bază care explorează modificările chimice și răspunsurile imune la ARN, cu potențialele lor aplicații pentru HIV, virusul respirator sincițial (RSV), sindromul respirator acut sever (SARS), și terapii și vaccinuri împotriva cancerului.

”Beneficiile vaccinurilor ARNm Covid-19 nu au fost distribuite în mod egal la nivel global, cu o capacitate de cercetare și dezvoltare insuficientă, bariere de proprietate intelectuală și cerințe de lanț ultra-reg, precum și costuri ridicate pentru țările cu venituri mici și medii. Deblocarea potențialului tehnologiei ARNm dincolo de vaccinurile Covid-19 va necesita cercetări solide pentru a aborda limitările directe”, a declarat profesorul Harold Varmus, președinte al Consiliului Științific al OMS, fost director al Institutului Național de Sănătate din SUA. Raportul recomandă un cadru pentru a evalua valoarea tehnologiei ARNm în dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor împotriva altor boli infecțioase, care ar putea ajuta, de asemenea, la stabilirea rolului potențial al tehnologiei în abordarea cancerului și a bolilor autoimune.

Se pregătesc noi vaccinuri

Potrivit raportului OMS, în prezent se desfășoară studii clinice de fază 3 pentru vaccinuri ARNm împotriva citomegalovirusului (un virus comun care poate amenința bebelușii și cei cu un sistem imunitar slăbit), gripa A și B, și RSV. Există, de asemenea, cercetări în desfășurare pentru vaccinuri cu această tehnologie pentru tuberculoză, malarie, HIV, precum și în bolile netransmisibile. Raportul solicită, de asemenea, cercetări suplimentare pentru a aborda potențialul acestei tehnologii, precum și limitările acesteia.

”Îmbunătățirea stabilității vaccinurilor ARNm la temperaturi mai ridicate ar trebui să fie o țintă cheie a eforturilor de investiții și de cercetare. O altă recomandare cheie este asigurarea dezvoltării și accesului prin investiții și aplicarea lecțiilor din inițiativele Covid-19, cum ar fi ACT-Accelerator, care a lucrat pentru a asigura accesul la teste, tratamente și vaccinuri Covid-19.

„Pentru a maximiza impactul tehnologiilor ARNm, este vital să promovăm și să consolidăm cercetarea, mergând țară cu țară, astfel încât fiecare regiune să aibă un ecosistem științific, de cercetare și dezvoltare dinamic și susținut”, a spus dr. Jeremy Farrar, șeful oamenilor de știință din OMS.

Ezitarea și neîncrederea trebuie anihilate

Reprezentanții OMS au mai cerut investiții și un angajament pentru un acces echitabil, un ecosistem global de cercetare mai divers, care vor aborda mai bine bolile transmisibile și netransmisibile și vor îmbunătăți rezultatele sănătății cu noi vaccinuri mARN sigure și eficiente și potențial terapeutice pentru toți. Totodată, raportul a evidențiat importanța construirii încrederii și a îmbunătățirii comunicării în jurul tehnologiilor ARNm, pentru a limita ezitarea și dezinformarea și pentru a îmbunătăți absorbția actuală și viitoare a vaccinurilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.008 afisari

9 COMENTARII

  1. Tehnologiile genetice trebuie interzise din principiu atâta timp cât producătorii nu pot garanta în totalitate funcționarea acestora.
    Organismele ARN sunt viruși artificiali. Aceștia pot avea orice fel de efecte, introduse intenționat sau accidental de către producători. Pot trata boli incurabile sau pot produce genocide.
    Dar marioneta OMS are normă de făcut. Mai multă „echitate” înseamnă mai mult control genetic al săracilor.

    • Stimabile, dreptul la opinie este fundamentul civilizatiei. Vrei sa spui ca ar trebui sa nu dezbatem nimic si sa acceptam un singur punct de vedere ca fiind adevar?
      Desigur, fii atat de nebun incat fa-o, dar nu critica pe altii pentru ca nu o fac.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri