AcasăCORONAVIRUSOMS rămâne sceptică în privința vaccinului împotriva Covid-19: „Trebuie să ne pregătim...

OMS rămâne sceptică în privința vaccinului împotriva Covid-19: „Trebuie să ne pregătim pentru mai rău”

OMSOMS rămâne sceptică în privința vaccinului împotriva Covid-19: „Trebuie să ne pregătim pentru mai rău”

„Trebuie să ne pregătim pentru mai rău”, este avertismentul OMS pentru care nu și-l dorea nimeni, acum, când avem deja un vaccin împotriva Covid-19.

Din păcate, la momentul de față, situația nu este deloc optimistă. La momentul actual avem peste 1,7 milioane de decese și peste 80 de milioane de infecții, potrivit datelor Johns Hopkins University.

„Este un semnal de alarmă”, a avertizat Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență.

„Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid și a atins fiecare colț al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău”, a transmis expertul, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenți patogeni.

Cu alte cuvinte, înțelege foarte bine progresul epidemiilor și poate să facă o estimare informată vizavi de ce ne așteaptă în următoarele luni și ani.

Viitorul va fi mai sumbru ca niciodată

Reprezentantul OMS a admis că virusul „se transmite foarte ușor și ucide oamenii”. Chiar dacă „rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente”, trebuie „să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău”, a insistat doctorul.

Ca viitorul să fie mai sumbru ca niciodată, colegul să și consilierul OMS Bruce Aylward a pulsat cu pronosticurile îngrijorătoare pentru viitorul an. „Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm”, a concluzionat oficialul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă.

author avatar
Andreea Vlad