AcasăCORONAVIRUSOMS insistă să ne vaccinăm cu AstraZeneca. Răspunsul oficial privind utilizarea vaccinului

OMS insistă să ne vaccinăm cu AstraZeneca. Răspunsul oficial privind utilizarea vaccinului

vaccinOMS insistă să ne vaccinăm cu AstraZeneca. Răspunsul oficial privind utilizarea vaccinului / foto: The West Australian

Unele țări din Uniunea Europeană au suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție bazată pe rapoarte potrivit cărora ar provoca probleme de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccinul. Alte țări din UE, printre care și România, au decis să continue administrarea vaccinului AstraZeneca în programele lor de imunizare anti Covid.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinările să continue. OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, potrivit unui comunicat al instituției.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce boala sau decesele din alte cauze. Se știe că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global. În campaniile extinse de vaccinare, este o rutină pentru țări să semnaleze potențiale evenimente adverse după imunizare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea însăși, dar este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente.”, transmite OMS.

Agenţia Europeană a Medicamentului investighează efectele secundare ale serului AstraZeneca

OMS este în contact regulat cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informații despre siguranța vaccinului COVID-19. Subcomitetul OMS COVID-19 al Comitetului consultativ global pentru siguranța vaccinurilor evaluează cu atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce revizuirea este finalizată, OMS va comunica imediat constatările către public.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că România va continua vaccinarea populaţiei cu serul dezvoltat de AstraZeneca.

România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca măsură de extremă precauţie, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat joia trecută Comitetul de coordonare a vaccinării.

author avatar
Andreea Vlad
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger