AcasăCORONAVIRUSOMS: Covid-19 va deveni endemic și va rămâne cu noi

OMS: Covid-19 va deveni endemic și va rămâne cu noi

OMS: Covid-19 va deveni endemic și va rămâne cu noi

Responsabilii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că, în condițiile în care SARS-CoV-2 continuă să sufere mutații în țările non-vaccinate din lume, speranțele anterioare de eradicare s-au diminuat.

„Cred că acest virus este aici pentru a rămâne cu noi și va evolua ca și virusurile pandemice de gripă, va evolua pentru a deveni unul dintre ceilalți viruși care ne afectează”, a declarat Mike Ryan, director executiv al Programului de urgență sanitară al OMS, la un briefing de presă, marți, 7 septembrie.

Vaccinurile nu garantează

Ca și alți experți, cei din OMS cred, prin urmare, că coronavirusul nu va dispărea din viața noastră și că va trebui să învățăm să trăim cu el. Cu toate acestea, aceștia din urmă se tem de mutația coronavirusului în țările cu o acoperire vaccinală foarte redusă.

Săptămâna trecută, „varianta Mu”, detectată în Columbia, a fost de asemenea clasificată de OMS ca „ variantă de monitorizat”. Motivul acestei supravegheri? Această tulpină are mutații care ar putea indica un risc de „ evadare imunitară”.

Responsabili ai OMS au declarat precedent că vaccinurile nu garantează că lumea va eradica Covid-19 ca pe alți viruși. Mai mulți experți în sănătate, precum consilierul medical principal al Casei Albe, Anthony Fauci, și PDG-ul Moderna, Stephane Bancel, au avertizat că lumea va trebui să trăiască cu Covid-19 așa cum trăiește cu gripa. „Oamenii spun că vom elimina sau eradica virusul”, a declarat Ryan. „Nu, din păcate nu, nu suntem în măsură”, a adăugat el, scrie CNBC.

Dacă lumea ar fi luat măsuri timpurii pentru a opri răspândirea virusului, situația de astăzi ar fi putut fi foarte diferită, au spus oficialii OMS.

„Am avut o șansă la începutul acestei pandemii”, a declarat marți Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS pentru Covid-19. „Această pandemie nu trebuia să fie atât de gravă”.

author avatar
Tudor Borcea