AcasăCORONAVIRUSOMS: Cantitate uriașă de deșeuri medicale legate de Covid-19. Riscuri sanitare și...

OMS: Cantitate uriașă de deșeuri medicale legate de Covid-19. Riscuri sanitare și de mediu

Muntele de deșeuri medicale legate de Covid-19 prezintă riscuri sanitare și de mediu, a anunțat OMS, marți, 1 februarie, solicitând să se ia măsuri pentru reducerea în special a folosirii mănușilor.

OMS a întocmit un nou raport privind cele aproximativ 87.000 de tone de echipamente de protecție individuală care au fost expediate între martie 2020 și noiembrie 2021 în întreaga lume de către Națiunile Unite, pentru a ajuta țările, în special pe cele mai defavorizate, să facă față pandemiei.

Doar vârful aisbergului

Au fost trimise peste 140 de milioane de truse de testare, susceptibile să genereze 2.600 de tone de deșeuri neinfecțioase (în principal plastic) și 731.000 de litri de deșeuri chimice, în timp ce peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial, generând 144.000 de tone de deșeuri suplimentare sub formă de seringi, ace și cutii de siguranță.

Aproximativ 97% din deșeurile de plastic rezultate din teste au fost incinerate. Zecile de mii de tone de deșeuri medicale despre care vorbește raportul reprezintă doar o mică parte din volumul global de deșeuri, studiul neținând cont de echipamente care nu au fost trimise prin intermediul ONU, scrie RFI.

Aceste deșeuri medicale suplimentare au tensionat sistemele de gestionare a deșeurilor din întreaga lume și amenință „sănătatea umană și a mediului”, spune OMS.

Mănușile, cea mai mare proporție din deșeuri

Potrivit raportului, trei din zece unități de sănătate din întreaga lume nu au sisteme de sortare a deșeurilor. În țările mai puțin dezvoltate, mai puțin de una din trei unități sanitare are doar un serviciu de bază de gestionare a deșeurilor medicale.

OMS propune crearea de ambalaje mai mici și mai durabile și, în general, fabricarea echipamentelor din materiale regenerabile. Trimiterea deșeurilor medicale la gropile de gunoi ar trebui să fie ultima soluție, se arată în document.

Raportul solicită dezvoltarea măștilor care pot fi folosite de mai multe ori sau pot fi compostate. OMS insistă în special asupra mănușilor care, în contextul pandemiei, constituie din punct de vedere al volumului cea mai mare proporție de deșeuri din echipamentele individuale de protecție achiziționate prin intermediul ONU.

OMS consideră că aceste mănuși sunt folosite în număr mult prea mare: deși agenția ONU nu le recomandă pentru administrarea vaccinurilor, „aceasta pare a fi o practică obișnuită”, notează raportul.

author avatar
Tudor Borcea