AcasăCORONAVIRUSOmicron XBB.1.5 îmbolnăvește oamenii?

Omicron XBB.1.5 îmbolnăvește oamenii?

Subvarianta omicron XBB.1.5 nu are nicio mutație cunoscută pentru a îmbolnăvi mai mult oamenii atunci când contractează virusul, potrivit unei evaluări a riscurilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Dar OMS a precizat în raport că nu dispune de date din lumea reală privind modul în care XBB.1.5 afectează sănătatea pacienților, așa că nu poate trage nicio concluzie în acest moment cu privire la severitatea subvariantei.

XBB.1.5 este una dintre subvariantele Covid care se pricepe cel mai bine să se eschiveze de la imunitate în urma vaccinării sau a infecției. Este la fel de evazivă din punct de vedere imunitar ca o altă subvariantă din familia sa, XBB.1, care a fost varianta Covid care a evitat cel mai bine anticorpii care blochează infecțiile.

Organizația globală de sănătate a precizat că XBB.1.5 are un avantaj de creștere în SUA, în special în nord-est, unde a devenit rapid dominantă. Ar putea provoca o creștere a numărului de cazuri la nivel mondial, dar este dificil de știut cu siguranță, deoarece aproape toate datele provin din Statele Unite.

Datele privind modul în care vaccinurile rezistă împotriva XBB.1.5 sunt limitate în acest moment, deși se așteaptă ca această subvariantă să provoace mai multe infecții de ultimă oră. Studiile de laborator au indicat că alte variante din familia XBB s-au dovedit a fi capabile să eludeze anticorpii generați de vaccinarea cu rapelurile omicronice.

Oficialii din domeniul sănătății publice din SUA au subliniat faptul că este deosebit de important ca grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, să fie “la zi cu vaccinurile” pentru a preveni îmbolnăvirile grave.

Maria Van Kerkhove, expert OMS, a declarat săptămâna trecută că XBB.1.5 este “cea mai transmisibilă subvariantă Covid până în prezent”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
386 afisari

7 COMENTARII

    • ”Omicron XBB.1.5 îmbolnăvește oamenii?”??? Nu. Sunt ”vaccinati” cu noul ”vaccin”. Ha ha ha ha ha !

  1. Sper sa nu fie asa, dar dupa cat mint este posibil sa inceapa sa moara foarte multi, din ce in ce mai multi in urmatorii ani!
    Nu din cauza virusului sau a vaccinului, aparent din alte cauze, iar din cate a inceput sa rasufle, infarctul va fi pe primul loc (si inainte era, doar cifrele adevarate vor fi indisponibile,secrete, prostimea nu trebuie sa-si dea seama).
    Chiar aveau nevoie pentru resetare sa ramana doar cu tinerii modificati in gandire, adica zero barat, ceea ce se vede in fata institutiilpr de „invatamant”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger