AcasăCORONAVIRUSOmicron vs antivirale

Omicron vs antivirale

Vaccinurile și majoritatea terapiilor cu anticorpi sunt compromise  de Omicron, dar antiviralele par să rămână eficiente.

Pe măsură ce noua și foarte transmisibilă variantă de coronavirus trece prin Europa, datele timpurii sugerează că poate face vaccinurile mai puțin eficiente, dar poate submina și tratamentele personalizate pentru Covid-19.

Anticorpii monoclonali au fost primele terapii concepute special pentru a contracara infecția cu coronavirus. Dar studiile de laborator arată acum că Omicron poate evita neutralizarea de către majoritatea acestor medicamente.

Omicron va infecta atât de mulți oameni încât acest lucru va duce probabil la creșterea numărului de spitalizări și a deceselor, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(ECDC).

Prin urmare,  există o cerere mai mare decât oricând pentru tratamente eficiente – și autoritățile de reglementare știu asta.

Remdesivirul antiviral intravenos de la Gilead este foarte solicitat: o cură de trei zile cu acest medicament a redus riscul de spitalizare sau deces cu 87 la sută, potrivit studiilor din Africa de Sud și Marea Britanie. Gilead testează acum o formulă orală, posibil de introdus pe piață anul viitor.

Rezultatele timpurii de la MSD și partenerul Ridgeback au indicat că  Molnupiravirul a redus la jumătate riscul de spitalizare sau deces atunci când este administrat devreme după diagnostic pentru persoanele cu risc.

Pfizer a anunţat că tratamentul său antiviral, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, ar trebui să fie eficient împotriva variantei Omicron.

Dezvoltatorii  nu renunță la terapiile cu anticorpi monoclonali: ei evaluează capacitatea produselor lor de a neutraliza Omicron și iau măsuri pentru a dezvolta versiuni readaptate, dacă este necesar.

Celltrion combină Regdanvimabul său, care a fost aprobat în Europa în noiembrie, cu un al doilea anticorp monoclonal. Important este că  această companie sud-coreeană produce o versiune inhalabilă a tratamentului, făcându-l mult mai ușor de administrat rapid.

Roche are un „grup mare” de terapii cu anticorpi de generație următoare în dezvoltare, notează Politico, în timp ce Lilly experimentează  alte terapii cu anticorpi Covid-19 în laboratorul său, inclusiv Bebtelovimab experimental pe care îl testează împotriva Omicron.

Terapia cu anticorpi GlaxoSmithKline/Vir Xevudy poate oferi în continuare un anumit beneficiu pacienților cu Omicron, conform studiilor din Germania.

Există vești bune și pentru cei care nu pot genera un răspuns imun puternic în urma vaccinării, deoarece primele date de laborator privind terapia cu anticorpi monoclonali cu acțiune lungă de la AstraZeneca sugerează că terapia își păstrează activitatea de neutralizare împotriva Omicron. Perfuzia intravenoasă poate fi utilizată pentru a preveni Covid-19 la aceste persoane din SUA și este în curs de revizuire în UE.

„Nu cred că aș exclude monoclonalii, având în vedere persistența Delta, dar și capacitatea dezvoltatorilor de a-și modifica anticorpii pentru a ținti noi variante”, a spus David Lowe, cercetător la  University College London.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
488 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger