AcasăCORONAVIRUSOmicron va umple spitalele în Europa

Omicron va umple spitalele în Europa

Propagarea variantei Omicron este fulgerătoare și va duce la un număr mare de spitalizări a bolnavilor de Covid-19, avertizează biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

”O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

”Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Smallwood ”chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta”.

Smallwood a recomandat interpretarea ”cu prudenţă” a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special ”populaţii tinere şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare”.

Mult mai contagiosă, probabil mai puţin severă: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei.

Alţi experţi subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puţin periculoase, în contextul în care numeroase ţări anunţă număr record de cazuri de la debutul pandemiei.

Oamenii de știință nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja partial – prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente.

author avatar
Radu Jacotă Redactor