AcasăCORONAVIRUSOmicron: Studiile americane confirmă eficacitatea vaccinurilor împotriva cazurilor severe

Omicron: Studiile americane confirmă eficacitatea vaccinurilor împotriva cazurilor severe

Omicron: Studiile americane confirmă eficacitatea vaccinurilor împotriva cazurilor severe

Vaccinurile și dozele de rapel împotriva Covid-19 au continuat să aibă o eficacitate foarte mare împotriva cazurilor severe de boală în timpul valului cauzat de varianta Omicron, indică un amplu studiu american.

Acest studiu de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) analizează datele a peste 300.000 de vizite la urgențe, clinici de îngrijire urgentă și spitalizări în zece state, în perioada 26 august 2021 – 5 ianuarie 2022.

În perioada în care varianta Delta a fost dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor din cauza Covid-19 a fost de 90% între 14 și 179 de zile după a doua doză de vaccin. Acesta a scăzut la 81% la mai mult de 180 de zile după a doua doză și a crescut la 94% la 14 sau mai multe zile după a treia doză.

Nevaccinații, expuși masiv la riscul de deces

Odată ce Omicron a devenit dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor între 14 și 179 de zile după a doua doză a fost estimată la 81%; ea a fost de 57% după mai mult de 180 de zile după a doua doză și de 90% la 14 zile sau mai mult după a treia.

Un al doilea studiu, bazat pe date din 25 de state din SUA și jurisdicții locale, arată că eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor a trecut de la 93%, înainte de Delta, la aproximativ 80% odată ce Delta a devenit dominantă; dar protecția împotriva deceselor a rămas stabilă – și ridicată – la 94%.

Eficacitatea împotriva infecțiilor a scăzut la 68% cu Omicron. Autorii nu au reușit să obțină o estimare a protecției vaccinului împotriva decesului în timpul variantei Omicron din cauza întârzierii în înregistrarea informațiilor, dar oamenii de știință se așteaptă pe scară largă ca aceasta să rămână foarte ridicată.

Studiul arată, de asemenea, că, în timp ce decesele în rândul persoanelor complet vaccinate au crescut semnificativ în timpul valului Delta (mai mult de 20.000 de persoane între iulie și noiembrie), persoanele nevaccinate au fost de 16 ori mai expuse riscului de deces în aceeași perioadă.

Protecția a fost și mai mare pentru persoanele care au primit o doză de rapel. Între octombrie și noiembrie, persoanele nevaccinate au fost de 50 de ori mai expuse riscului de deces din cauza Covid-19 decât persoanele vaccinate care au primit un rapel.

author avatar
Tudor Borcea