AcasăCORONAVIRUSOmicron: scurtarea timpului de autoizolare, un joc de noroc

Omicron: scurtarea timpului de autoizolare, un joc de noroc

Transmisibilitatea crescută a variantei Covid-19 înseamnă că un număr record de persoane sunt infectate pe tot globul și, odată cu fiecare infecție, vine o perioadă de izolare pentru fiecare individ și pentru persoanele apropiate.

Oficialii americani din domeniul sănătății au înjumătățit timpul de izolare recomandat pentru persoanele cu Covid asimptomatic de la 10 la 5 zile.

Marea Britanie și-a schimbt, deasemenea, regulile de autoizolare în decembrie, reducând timpul necesar de izolare de la 10 la 7 zile, cu condiția ca oamenii să aibă un test negativ în zilele șase și șapte.

În timp ce unele țări își schimbă sfaturile cu privire la timpul de izolare, OMS nu a făcut-o și spune că persoanele care sunt testate pozitiv pentru Covid  ar trebui să se izoleze timp de 14 zile.

Țări precum Germania și Iordania urmează acest sfat, în timp ce Franța și Japonia au o perioadă de izolare de 10 zile. Deci, cine are dreptate?

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine  a constatat că persoanele infectate cu virusul erau cele mai infecțioase cu două zile înainte și trei zile după ce dezvoltă simptomele. Autoritățile americane s-a referit la această perioadă de timp de infecțiozitate în comunicatul de presă când au redus timpul de izolare.

Dar aceste date se referă la unii, nu la toți oamenii. Este logic că unii dintre cei care ies din carantină la cinci zile au mai multe șanse să răspândească virusul, în comparație cu cei care sunt eliberați după 10 zile.

Prin urmare, decizia de a reduce timpul de izolare este în mod clar un compromis în managementul riscului și minimizarea perturbărilor asupra economiei și societății în general.

Analiza Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) sugerează că o perioadă de izolare de șapte zile împreună cu două rezultate negative ale testelor au aproape același efect protector ca o perioadă de izolare de zece  zile fără testarea fluxului lateral pentru persoanele cu Covid-19.

O analiză Cochrane a constatat că testele identifică corect în medie 72% dintre persoanele infectate cu virusul care au simptome și 78 % în prima săptămână de la îmbolnăvire.

Însă la persoanele fără simptome, procentul scade la 58%. În mod clar, aceasta este o îngrijorare, deoarece cei cărora li se permite să părăsească izolarea sunt cei fără simptome.

Desigur, se acordă sfaturi de precauție celor care sunt nou eliberați: purtați măști, distanță socială și evitați spațiile interioare aglomerate acolo unde este posibil. Dar nu toată lumea va respecta aceste reguli.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
327 afisari

1 COMENTARIU

  1. La noi Arahat a scurtat la 5 zile. Este disperat ca se stinge virusul si incepe urmarirea penala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger