AcasăCORONAVIRUSOmicron nu va schimba previziunile economice

Omicron nu va schimba previziunile economice

Detectarea noilor variante ale coronavirusului și izbucnirea pandemiei în zona euro sporesc incertitudinea și complică dezvoltarea previziunilor economice, a declarat  Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

„Situația economică este marcată de un grad ridicat de incertitudine. Avem focare de infecții, apariția de noi variante”, a spus oficialul BCE în cadrul unui eveniment financiar organizat la Madrid.

El  a precizat că “rate mult mai mari de acoperire a vaccinării ar trebui să ajute Europa să facă față mai bine acestor riscuri, deși este important ca politica monetară să mențină toate opțiunile deschise”.

Cu toate acestea, președinta BCE, Christine Lagarde, a estimat  că zona euro a fost mai bine echipată pentru a face față impactului economic al unui al cincilea val de contaminări sau al variantei Omicron.

Iar François Villeroy de Galhau, guvernatorul Banque de France, a subliniat, la rândul său, că Omicron nu ar trebui să schimbe prea mult previziunile economice.

Varianta Omicron, al cărei risc global este considerat „foarte mare” de către Organizația Mondială a Sănătății, trezește temeri de o încetinire a redresării economice rapide, care a dus vineri la o scădere a burselor mondiale.

BCE intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), în pofida ameninţărilor noii variante a virusului şi a creşterii numărului de infecţii.

„PEPP se va încheia aşa cum era planificat în martie, în valoare de 1.850 miliarde de euro. Vom discuta alternativele în decembrie”, a afirmat de Guindos. La reuniunea de politică monetară de luna viitoare, BCE urmează să decidă care va fi viitorul programelor sale de achiziţii de obligaţiuni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Armata lui Vladimir Putin a lovit din nou Ucraina, sâmbătă seară, cu atacuri masive cu drone.Zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din...

Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!

Conform horoscopului de duminică, 19 mai 2024, este o zi ideală pentru nativi ca să se relaxeze şi ca să-şi punpe pe primul plan...
proger