AcasăCORONAVIRUSOmicron: alba-neagra cu eficacitatea vaccinurilor

Omicron: alba-neagra cu eficacitatea vaccinurilor

Universitatea Oxford din Marea Britanie susține că nu există dovezi potrivit cărora vaccinurile nu vor proteja împotriva formelor severe provocate de infectarea cu varianta Omicron. Dimpotrivă, „vaccinurile existente vor fi mai puţin eficiente împotriva Omicron”, susține directorul Moderna, Stephane Bancel. OMS cere un răspuns “rational” la noua variantă Covid. Ce să înțelegi de aici?

De înțeles ar fi că savanții se  tem că vaccinurile  de pe piață nu vor face față acestei noi variante –  sau pur și simplu încă nu știu ce potențiale efecte va avea Omicron.

În orice caz, avertismentul de la șeful Moderna a provocat anxietate cu privire la cea mai bună armă pe care o are lumea pentru a lupta împotriva pandemiei.

Oamenii de știință care nici măcar nu auziseră de Omicron în urmă cu o săptămână încearcă să  pregătească acum o nouă formulă de vaccin adaptată amenințării emergente, pentru că răspunsul imun s-ar putea să nu funcționeze ca  la cele “vechi”.

Omicron posedă 50 de mutații fără precedent, dintre care mai mult de jumătate se află pe proteina spike care permite virusului să se lege de celulele umane.

„A existat o cursă a înarmărilor între evoluția anticorpilor noștri pe măsură ce aceștia sunt expuși la vaccinuri și/sau infecții și virusul care încearcă să se sustragă acelor anticorpi”, a spus Paul Bieniasz, profesor de retrovirologie la Universitatea Rockefeller. „Omicron este cea mai recentă salvă a virusului în acest conflict genetic.”

Avertismentul lansat de Bancel survine după ce miniştrii Sănătăţii din G7, grupul celor mai dezvoltate şapte economii ale lumii, s-au reunit luni în şedinţă de urgenţă pentru a discuta pe tema acestei noi variante de coronavirus care se propagă la nivel global şi care a determinat din nou anumite ţări să-şi închidă frontierele.

Cu toate acestea, Ugur Sahin, șeful BioNTech, care a dezvoltat vaccinul produs acum de Pfizer, a luat o notă mai pozitivă. „Credem că persoanele complet vaccinate vor avea în continuare un nivel ridicat de protecție împotriva bolilor severe cauzate de Omicron”.

Pe de altă parte, Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru Financial Times că Bancel „s-ar putea să aibă dreptate în ceea ce privește ineficacitatea vaccinurilor existente în fața Omicron.

În fine, Roberto Burioni, profesor de microbiologie și virologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele, a subliniat că este „imposibil să judecăm natura virusului pe baza numărului mare de mutații”. Testele vaccinurilor împotriva noii variante ar dura cel puțin o săptămână, a precizat el.

Moderna şi-a anunţat deja intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru această nouă variantă, la fel şi compania americană Pfizer.

Modelul de actualizare a vaccinului Covid este similar cu cel utilizat în vaccinurile gripale, care sunt reformulate în fiecare an fără a fi nevoie de studii clinice umane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger