AcasăCORONAVIRUSOmicron a speriat piața petrolului

Omicron a speriat piața petrolului

Grupul de producători de petrol OPEC+ se întrunește joi și munca lor tocmai a fost îngreunată și de o nouă variantă de coronavirus.

Cartelul  format din 23 de membri se va aduna virtual pentru a-și decide planul de producție pentru ianuarie. Analiștii OPEC estimează că piața petrolului va oscila de la deficitul actual la un excedent uriaș în primul trimestru al anului viitor. Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz Bin Salman, a spus că  schimbarea va avea loc  chiar în decembrie.

Alte evaluări ale OPEC+ implică un surplus de aprovizionare la începutul lui 2022.

Numai asta ar fi suficient pentru a le da o pauză producătorilor. Acum a apărut o nouă variantă a coronavirusului și a speriat piețele.  Scăderea cotelor țițeiului reflectă temerile cu privire la un nou val de măsuri de izolare și anulări de zboruri, exact pe măsură ce sezonul sărbătorilor de iarnă se apropie.

Brent, punctul de referință global pentru două treimi din petrolul mondial, a scăzut cu 11,55%, până la 72,72 dolari pe baril, când piețele s-au închis vineri, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 13,06%, până la 68,15 dolari pe baril.

Apariția Omicron ar trebui să oprească producătorii de a injecta pe piață 400.000 de barili pe zi. Dar decizia este complicată de SUA, India, Japonia, Marea Britanie, Coreea de Sud și China, care vor să elibereze pe piață stocuri de urgență. OPEC estimează că această lansare va adăuga aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi de aprovizionare în ianuarie și februarie pe o piață care va fi deja în surplus.

Potrivit Bloomberg, o aprovizionare suplimentară pe o piață care are deja mai mult titei decât are nevoie ar „eroda în mod clar” pretenția grupului de a stabiliza piețele petroliere.

Aceasta este o complicație care ar fi putut fi evitată acceptând, la începutul acestei luni, o creștere suplimentară a producției de doar 200.000 de barili pe zi pentru decembrie.

Probabil că ar fi fost suficient pentru a descuraja SUA să elibereze stocuri strategice și ar fi făcut mult mai ușor să întrerupă, sau chiar să inverseze, creșterea planificată pentru ianuarie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger