AcasăCORONAVIRUSOamenii de ştiinţă au aflat ce se întâmplă, la 1 an distanţă,...

Oamenii de ştiinţă au aflat ce se întâmplă, la 1 an distanţă, în organismul celor care au trecut prin Covid-19 şi e ŞOCANT

covid test

Specialiştii n-au avut linişte nici în această vară şi au mai făcut studii pe marginea efectelor pe care le produce boala Covid-19. Astfel, la un an după spitalizarea lor, oboseala şi dificultăţile respiratorii sunt în continuare resimţite de numeroşi foşti pacienţi.

„Aproximativ jumătate” dintre pacienţii externaţi „prezintă în continuare cel puţin un simptom persistent (cel mai adesea oboseală sau slăbiciune musculară) şi un pacient din trei prezintă încă dificultăţi respiratorii” după 12 luni de la diagnosticare, au subliniat autorii acestui articol publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Dificultatea respiratorie, cea mai întâlnită

Procentul pacienţilor suferind de dispnee (dificultate respiratorie, n.r.) a crescut uşor, de la 26% în timpul monitorizării efectuate după şase luni până la 30% în timpul monitorizării realizate după 12 luni.

În acelaşi timp, procentul pacienţilor care au prezentat o scădere a capacităţii de difuziune pulmonară (reprezentând un transfer mai puţin eficient al oxigenului şi dioxidului de carbon între plămâni şi sânge) nu a arătat nicio ameliorare între cele două intervale menţionate.

Autorii chinezi au precizat că femeile sunt cu 43% mai predispuse decât bărbaţii să sufere de oboseală sau slăbiciune musculară persistentă şi de două ori mai predispuse să fie diagnosticate cu anxietate sau depresie. De asemenea, femeile sunt de trei ori mai afectate de scăderea capacităţii de difuziune pulmonară.

„Long Covid”, o provocare medicală

Fenomenul „long Covid”, adică simptomele acuzate chiar şi la 1 an distanţă de la momentul infectării şi vindecării, rămâne o provocare medicală.

Forma lungă de COVID-19 reprezintă o provocare medicală de prim rang„, afirmă jurnaliştii de la The Lancet într-un editorial ce însoţeşte studiul chinez, lansând totodată un apel ce vizează realizarea mai multor studii ştiinţifice pentru a înţelege mai bine mecanismele bolii, precum şi asigurarea unei mai bune îngrijiri a pacienţilor care suferă de această maladie.

author avatar
Andrei Ștefan
1.069 afisari

12 COMENTARII

  1. Care „oameni de știință”, rahatule de Ștefan Andrei? F. m-ții m-tii de waxer borât, care?

    • Mah, astia anti-vaxxer, destepti ca baliga de cal, ati luat Covid vreodata? Sigur nu, ca nu va mai varsati dejectiile online, va gandeati de doua ori inainte sa postati siruri lungi de zero-uri cu prosti in coada si retarzi drept autori… Eh, uite ca astia care au avut Covid si care s-au vaccinat mictioneaza pe voi si va ureaza un ATI fericit, de Paste sau de Craciun, voi alegeti…

      • Vierme, am avut gripa asta în iarnă, anul ăsta, f. m-ții m-tii de waxer borât! În 5 zile mi-a trecut, grijania mumă-ti de sociopat waxerist!
        TOȚI WAXERII TREBUIE INJECTAȚI CU TOATE DOZELE! Așa îi vom „imuniza”!!! Dar pe banii lor, gata cu mocxangeala!

  2. In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si care m-a hranit si am privit razand cum ai mei se stingeau

  3. @ Probabil că și efecte ale creșterii nivelului sedentarismului, la nivelul „imunității de turmă”, sedentarilor nefiindu-le necesară o capacitate de difuzie pulmonară mărită, ? Dispneea ar putea fi „susținută” și de modificările bruște de capacitate de difuzie pulmonară, la nivelul ,,imunității de turmă” ,? Chestii fizice, teoria sistemelor închise, principiul vaselor comunicante, inteligența colectivă, relaționarea, poziționarea electronilor față de nucleu ca nivel al straturilor energetice,?

  4. & Recesiunea, de la nivelul societății de „gogoașă înfuriată’ ,cu eliberare de energii care probabil caută alte forme de interacțiuni , ?

  5. @ Acțiuni ce implică foțe de frecare în și între sisteme care probabil cresc nivelele de energie electrostatică, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger