Pentru că a ales să nu se vaccineze, Nicolas Rimoldi –student și lucrător la un supermarket din Elveția – se simte exclus din viața publică. La fel ca minoritatea nevaccinată din toată Europa.
„Oamenii fără certificate de vaccinare, ca mine, nu mai fac parte din societate”, a declarat el pentru CNN. „Suntem excluși. Suntem ca niște oameni mai puțin valoroși. Trăim acum într-o societate cu două clase. Este oribil”.
Pe măsură ce pandemia a intrat în al treilea an, iar varianta Omicron a declanșat un nou val de cazuri, guvernele din întreaga lume se confruntă încă cu provocarea de a aduce virusul sub control.
Vaccinurile, una dintre cele mai puternice arme din arsenalul lor, sunt disponibile de un an, dar o minoritate vocală de oameni –precum Rimoldi – ne le va lua.
Este opțiunea lor, testează granița dintre sănătatea publică și libertățile civile și sporesc tensiunile dintre cei care sunt vaccinați și cei care nu sunt.
„Nu vom permite unei mici minorități de extremiști dezlănțuiți să-și impună voința întregii noastre societăți”, a declarat luna trecută noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz.
Așa numitele certificate de vaccinare sunt în vigoare de luni de zile pentru a obține intrarea în locurile de ospitalitate din mare parte din Uniunea Europeană.
Dar, pe măsură ce infecțiile cu Delta și Omicron au crescut și lansările de inoculare au stagnat, unele guverne au mers mai departe.
Austria a impus primul blocaj din Europa pentru cei nevaccinati și este pregătită să introducă vaccinarea obligatorie de la 1 februarie.
Germania a interzis persoanele nevaccinate din majoritatea domeniilor vieții publice, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a provocat controverse după ce a afirmat că „vrea cu adevărat să-i enerveze” pe cei nevaccinati.
S-a dovedit că vaccinurile reduc transmiterea Covid-19 și povara asupra sistemelor de sănătate. Este o realitate, indiferent ce bazaconii scornesc tot felul de agitați pe rețelele sociale.
Țările europene cu populații foarte vaccinate, cum ar fi Spania și Portugalia, au fost mai puțin afectate de valuri mai recente de infecție și și-au putut redeschide economiile, în timp ce alte națiuni s-au confruntat cu restricții severe și creșteri ale spitalizărilor – iar nevaccinații invocă dreptul lor la “libertate”.
După doi ani de pandemie, unii experți se tem că ar putea fi prea târziu pentru a reduce decalajul dintre autorități și cei care s-au opus cu voce tare măsurilor de vaccinare.
Directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge, a avertizat în decembrie: „ceea ce este acceptabil într-o societate și comunitate poate să nu fie eficient și acceptabil în alta”.
“Unii oameni au o idee foarte întortocheată despre ce este libertatea”, spune Suzanne Suggs, profesor de comunicare la institutul de sănătate publică al Universității din Lugano. „Ei susțin că este dreptul lor individual de a face rău altora”.
“Marea majoritate a europenilor susțin măsurile de combatere a pandemiei. Nevaccinații sunt excepția”, a declarat Martin McKee, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene and Tropical Medicine. “Vor să fie considerați martiri, dar se pun pe ei înșiși și pe alții în pericol”.