AcasăCORONAVIRUSO nouă "ţeapă" pentru români în Social Media! CERT-RO a atras atenţia

O nouă „ţeapă” pentru români în Social Media! CERT-RO a atras atenţia

adeverinte de vaccinareO nouă "ţeapă" pentru români în Social Media! CERT-RO a atras atenţia

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) vin cu o veste de interes naţional, menită să-i ferească pe români de o nouă ţeapă ce circulă în Social Media.

Mai precis, este vorba despre o campanie prin care iniţiatorii vin cu o “ofertă” pentru falsificarea adeverinţei de vaccinare.

Se promovează adeverinţe false de vaccinare

Pe Telegram circulă, în anumite grupuri, o ”ofertă” pentru falsificarea adeverinţei de vaccinare, care ar certifica faptul că deţinătorul a trecut prin acest proces. Vorbim despre falsificarea unui document, acţiune ce atrage automat consecinţe penale.

Cei care falsifică aceste adeverinţe riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, iar beneficiarii se pot alege cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală, pentru uz de fals”, menţionează CERT-RO, într-o postare publicată, marţi, pe propria pagină de Facebook.

Cei care raportează atacuri sau încercări de atac prin mesaj către conturile de social media ale CERT-RO pot transmite datele despre incident şi la adresa de e-mail alerts@cert.ro pentru a accelera investigaţia.

În acelaşi timp, pentru consultanţă acordată de către un specialist se poate apela numărul de urgenţă 1911.

author avatar
Andrei Ștefan