Cauta

O nouă pandemie: măștile, catastrofa ecologică

În încercarea de a încetini răspândirea pandemiei Covid-19, planeta a accelerat o altă: poluarea cu plastic. Cel puțin 129 de miliarde de măști, realizate din polipropilenă, elastic și metal, sunt utilizate în fiecare lună în întreaga lume, potrivit American Chemical Society, sau mai mult de patru miliarde pe zi.

Rezultatul: se acumulează în parcările supermarketurilor, de-a lungul râurilor, înfundă canalizările sau sufocă animale marine.

UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), citând firma Grand View Research, a estimat vânzările globale de măști la 166 miliarde de dolari în 2020, față de 800 de milioane în 2019.

Peste 40 de miliarde de dolari sunt necesari doar pentru a gestiona efectele adverse ale sosirii acestor noi poluanți doar în apă.

Trei milioane de măști: un kilometru de drum

Amestecând măști zdrobite cu alte resturi provenite din demolări, o echipă de cercetători australieni de la Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) a obținut un cilindru dintr-un material flexibil, de înaltă rezistență, care poate fi folosit ca unul dintre straturile  unui drum.

Pentru un kilometru de drum, sunt necesare trei milioane de măști. „Căutăm parteneri pentru a trece la o aplicație reală și pentru a realiza un proiect pilot”, a declarat pentru AFP Mohammad Saberian, cercetător la RMIT, care se bazează pe calitățile de „rezistență la tracțiune” ale măștilor.

În Regatul Unit, mai multe spitale au investit într-o mașină de compactat produsă de Thermal Compaction Group cu sediul în Cardiff, care topește halatele și măștile chirurgicale într-o tabletă de plastic albăstrui, apoi folosită pentru a face scaune sau mese pentru grădină.

Spitalele din Paris și mai multe grupuri mari, precum gigantul materialelor de construcție Saint-Gobain, își colectează măștile în cutii de sortare. Componentele lor sunt separate pentru a păstra doar polipropilena, transformată în granule, refolosită ulterior în industria auto.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Moby Dick l-a înghițit pe Marele Arhitect cât ai zice pește
  • Ciolacu, Erdogan și o „țeapă” de 1 miliard de dolari
  • România, în pericol de blackout. Autoritățile sunt în campanie electorală
  • Green Deal rămâne fără materii prime. Bătălie cruntă pentru rezervele anemice de litiu și grafit
  • Imagini înspăimântătoare! Femeie atacată din senin, pe o stradă din Capitală/Un tânăr de 25 de ani, reținut – VIDEO
  • Majorări salariale doar pentru ministere și Guvern. Polițiștii, fentați din nou
  • Pe ce vor cheltui bogătașii lumii 4,4 miliarde de dolari în 2024
  • China ridică miza: mașina electrică de 12.000 euro, pregătită pentru piața europeană
  • Tyson Fury încasează 100 de milioane de euro…”Ghinionul” lui!
  • Exit mobile version