AcasăCORONAVIRUSO nouă descoperire despre varianta Omicron stârnește îngrijorarea medicilor. Nici distanțarea socială...

O nouă descoperire despre varianta Omicron stârnește îngrijorarea medicilor. Nici distanțarea socială nu mai ajută!

omicronAnchetă la un spital din România. Personalul medical a profitat din plin de Covid şi a "tras" la bani!

Varianta Omicron a coronavirusului este extrem de infecţioasă şi se transmiste pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate să nu ne ajute prea mult, a afirmat doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

„Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ. În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca această distanţă de siguranţă să nu ne ajute prea mult.

Însă foarte importantă este ventilarea spaţiilor închise şi purtarea corectă a măştii. În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact. Pur şi simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieşit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spaţiului, virusul era în aer, l-a luat şi s-a infectat”, a explicat doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină pentru Ziare.com.

Omicron se transmite pur și simplu prin aer

Potrivit unor studii citate de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA, transmiterea COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanţe mai mari 1,8 metri. Particulele de la o persoană infectată se pot deplasa într-o întreagă încăpere şi pot rămâne în aer ore în şir chiar dacă persoana infectată a părăsit camera.

Răspândirea poate apărea uneori şi prin contactul cu suprafeţele contaminate, deşi această posibilitate este acum considerată mai puţin probabilă. Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție:

  • atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată
  • în timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigatul, cântatul sau exercițiile fizice
  • când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute)
  • în spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător
author avatar
Andreea Vlad