AcasăCORONAVIRUSNucile și migdalele – victime colaterale ale Covid-19

Nucile și migdalele – victime colaterale ale Covid-19

Prețurile acestor delicatese s-au prăbușit din cauza măsurilor de izolare. Cei mai mari cumpători –companii aeriene, hoteluri și baruri –au părăsit piața în apogeul crizei.

În Statele Unite, țara migdalelor, cu aproape 80% din producția mondială, prețul mediu a scăzut cu aproximativ 40% în acest an, „până la niveluri nevăzute în ultimii zece ani”, spune Financial Times. Scăderea este de 18% pentru nuci și 10% pentru caju, potrivit companiei independente de cercetare Mintec. “Cu toate acestea, la începutul epidemiei, consumatorii își umpluseră dulapurile. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa scăderea vânzărilor din partea restaurantelor”, explică un oficial al comerciantului de produse agricole Olam.

Departamentul Agriculturii din SUA a anunțat o “recoltă abundentă”, producătorii au  depozitele „umplute cu fructe crude și procesate” și contractele semnate „pentru livrări la sfârșitul acestui an”, însă blocajul scade în continuare prețurile. În cele din urmă și războiul comercial dintre Statele Unite și China, unul dintre principalii importatori de nuci americane, își adaugă contribuția la această criză. Un broker din Chicago spune că vânzările către China au scăzut cu 23% pentru migdale, 63% pentru nuci și 38% pentru fistic. Cu toate acestea, comercianții speră că această scădere a prețurilor ar trebui să stimuleze în cele din urmă consumul global.

author avatar
Radu Jacotă Redactor