AcasăCORONAVIRUSNu se întâmplă doar în România! Medic belgian, acuzat că a vândut...

Nu se întâmplă doar în România! Medic belgian, acuzat că a vândut certificate de vaccinare false

certificatNu se întâmplă doar în România! Medic belgian, acuzat că a vândut certificate de vaccinare false

Zilele trecute, o rețea care ar fi falsificat peste 2.000 de certificate de vaccinare în România a fost destructurată iar membrii acesteia au fost trimiși după gratii. Afacerile cu certificate false au înflorit în ultima perioadă, și nu numai la noi în țară.

În Belgia, un medic este suspectat că a vaccinat fictiv 2.000 de oameni. Eliberarea certificatelor false de COVID este „un act extrem de periculos” și frauda „cea mai gravă” descoperită până acum în gestionarea pandemiei din Belgia, consideră ministrul Sănătății belgian.

Medicii din Belgia au acces la un sistem numit Vaccinnet, care le permite să elibereze pacienților permisul de sănătate COVID Safe Ticket, dovedind că aceștia au fost vaccinați. Medicul suspectat este din partea francofonă a Belgiei și oferea servicii în toată Valonia.

„Vaccina” pacienți din toată țara

„Ne-am dat seama… că au existat nereguli”, a declarat Christie Morreale, ministrul Sănătății din Belgia, adăugând că medicul a eliberat certificate COVID false „oamenilor din toată Valonia”, dar nu a preluat doze de vaccin din farmacii sau centre de vaccinare. Morreale a descris-o drept „un act extrem de periculos”.

„Numărul astronomic de vaccinuri a fost înregistrat de același medic pentru pacienți din toată Valonia în timp record”, a declarat Stéphanie Wilmet, purtătorul de cuvânt al Morreale, pentru POLITICO. „Este imposibil din punct de vedere tehnic”. Deocamdată, medicul în cauză a fost privat de acces la baza de date care centralizează vaccinările şi urmează să fie cercetat pentru fals şi uz de fals.

Aproximativ zece medici sunt anchetați pentru fapte similare, au declarat autoritățile belgiene pentru POLITICO. Pacienților care beneficiază de o astfel de fraudă li s-au suspendat certificatele de vaccinare false, iar agenția de sănătate valonă (AVIQ) a depus o plângere atât împotriva medicului, cât și a deținătorilor de permise false.

author avatar
Andreea Vlad
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger