AcasăCORONAVIRUSNu i-a ajuns o pandemie. Big Pharma vrea să pună gheara pe...

Nu i-a ajuns o pandemie. Big Pharma vrea să pună gheara pe alte miliarde de dolari

Big Pharma se oferă să rezerve vaccinuri, medicamente și teste pentru națiunile cu venituri mici în vederea „pregătirii pentru următoarea pandemie”, în schimbul unei taxe și a angajamentului ca guvernele să nu impună restricții asupra comerțului.

Înainte de discuțiile care vor avea loc în această săptămână la Organizația Mondială a Sănătății, industria farmaceutică face presiuni pentru a obține o parte dintr-un Fond de pregătire pentru pandemii în valoare de mai multe miliarde de dolari, propus de G20 pentru a acoperi costurile de rezervare a capacității de producție în fabricile existente.

Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice(IPFMA) susține că mecanismul ar permite distribuirea rapidă a proviziilor către națiunile cu venituri mici și mijlocii în cazul apariției unei noi variante Covid-19 sau a următoarei pandemii.

Subvenție corporatistă

Dar inițiativa se confruntă cu rezistența din partea criticilor marilor companii farmaceutice, care susțin că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra medicamentelor și localizarea producției în Africa reprezintă o modalitate mai bună de a asigura egalitatea accesului la vaccinuri, tratamente și diagnostice în țările în curs de dezvoltare.

Unele grupuri ale societății civile au criticat Moderna, Pfizer și BioNTech, care au realizat vaccinurile eficiente Covid bazate pe tehnologia ARN mesager, pentru că s-au grăbit să semneze acorduri de furnizare cu națiunile bogate înaintea Covax – un organism înființat pentru a aproviziona țările cu venituri mici.

Public Citizen a declarat că propunerea IFPMA ar oferi o „subvenție corporatistă” industriei consacrate și ar acționa împotriva eforturilor de democratizare a producției de vaccinuri.

Această propunere, cuprinsă într-un document consultat de Financial Times, afirmă că sistemul ar funcționa numai dacă națiunile bogate se angajează să permită comerțul în cazul unei viitoare crize și să evite tipul de „naționalism al vaccinurilor” și interdicțiile de export care au afectat răspunsul inițial al lumii la Covid.

Păi tocmai SUA au obligat companiile private să îndeplinească contractele interne înaintea altor comenzi, iar UE a impus controale la export în momentul de vârf al pandemiei.

Big Pharma are tot interesul că câștige o felie din  Fondul de pregătire pentru pandemie și de securitate globală a sănătății: este  găzduit la Banca Mondială, care ar urma să plătească țărilor cu venituri mici și medii 10 miliarde de dolari pe an în următorii cinci ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor