AcasăCORONAVIRUS“Nu este momentul ridicării restricțiilor”: un nou val Omicron se îndreaptă către...

“Nu este momentul ridicării restricțiilor”: un nou val Omicron se îndreaptă către estul Europei

Un nou val de infectări cu varianta Omicron se îndreaptă către estul Europei, a avertizat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Declaraţiile oficialului OMS, care a cerut autorităţilor să intensifice eforturile de vaccinare împotriva Covid-19, vin în momentul în care mai multe ţări europene, între care Cehia şi Polonia, au anunţat o relaxare a restricţiilor pandemice luna viitoare dacă numărul zilnic de infectări se menţine în scădere.

Cu toate acestea, Kluge a subliniat nevoia menţinerii măsurilor anti-Covid, precum testele rapide, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate, afirmând că peste 165 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână.

„În faţa valului Omicron, şi a variantei Delta care circulă în continuare în estul Europei, situaţia este îngrijorătoare şi nu este momentul ridicării măsurilor despre care ştim că contribuie la reducerea răspândirii Covid-19”, a precizat el pentru Reuters și AFP.

În ultimele două săptămâni, cazurile de coronavirus s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina.

OMS a cerut guvernelor să analizeze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare în anumite zone. Mai puţin de 40% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan au primit schema de bază de vaccinare.

În Bulgaria, Georgia şi Macedonia de Nord, mai puţin de 49% din personalul medical a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid.

author avatar
Radu Jacotă Redactor