Cauta

Noul protocol anti-Covid, piedici majore în administrarea antiviralelor

Alexandru Rafila a schimbat protocolul Covid: a interzis arbidolul

Ultimul protocol de tratament Covid, emis de Ministerul Sănătății în ultimele zile ale anului 2021, pune aceleași restricții la administrarea antiviralelor pentru pacienți. Astfel, un antiviral nu poate fi prescris la domiciliu decât după ce bolnavul a ajuns la spital pentru evaluarea biologică și imagistică. Anticorpii monoclonali nu vor fi nici ei accesibili, dat fiind că nimic nu s-a schimbat în circuitul pacienților.

Noutățile din ultimul protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 sunt legate doar de introducerea ultimelor antivirale cu eficiență dovedită, molnupiravir și paxlovid, evident, doar pe hârtie, pentru că nici măcar nu au fost achiziționate. Dintre antivirale, același remedesivir se află pe primul loc în clasamentul Ministerului Sănătății, deși toate țările europene au renunțat la utilizarea acestuia, pe motiv de costuri foarte mari și de ineficiență.

Pe lângă cele două antivirale noi și remdesivir, a fost păstrat favipiravirul și scos, definitiv, umifenovirul (arbidol). Problema cu antiviralele, care ar fi trebuit să reducă semnificativ numărul de pacienți spitalizați, este că nu ajung, cu adevărat, la pacienți. Deși Ministerul Sănătății a permis ca aceste antivirale să se elibereze și în farmaciile cu circuit deschis și să se prescrie inclusiv de către medicii de familie, pentru a primi aceste medicamente pacienții trebuie să ajungă în spital pentru evaluare, adică analize și CT. Și asta în condițiile în care antiviralele trebuie administrate în primele 7 zile de boală.

Pe de altă parte, conform protocolului de tratament, pacientul monitorizat la domiciliu trebuie trimis rapid într-o unitate spitalicească dacă are una dintre următoarele manifestări: dispnee, febră care reapare după o perioadă de afebrilitate sau care persistă mai mult de 5-6 zile, tuse care apare sau care persistă dincolo de zilele 5-6 de boală și saturația de oxigen ≤ 94% la pacientul care nu avea probleme respiratorii cronice. Autoritățile au ținut să sublinieze că antiviralele nu vor fi administrate tuturor bolnavilor Covid, ci doar acelora cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă.

Anticorpii monoclonali nu funcționează la Omicron

Unul dintre cele mai bune tratamente antivirale de până acum, anticorpii monoclonali, care nu au fost folosiți în România din cauza lipsei de organizare a circuitului pacientului, urmează să dispară în curând, dat fiind că nu funcționează în cazul variantei Omicron, după cum susține Ministerul Sănătății.

Deocamdată, în țară dominantă este varianta Delta, însă anticorpii monoclonali nu ajung la bolnavi. ”Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, în faza de replicare virală, și este necesar să fie identificați pacienții cu risc important de evoluție severă, aceștia fiind cei care ar avea un beneficiu maxim din administrarea acestui tratament. Se consideră în prezent că indicația de utilizare este pentru pacienții cu forme ușoare sau medii care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a Covid-19, de preferat în primele 3-4 zile de la debutul simptomelor”, se arată în noul protocol de tratament.

Pentru a fi eligibili la tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanți, pacienții trebuie să nu depășească 7 zile de la apariția simptomelor, să nu necesite oxigen și să sufere de obezitate, diabet, boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic, insuficiență renală cronică, sau să aibă peste 65 de ani. Practic, toți pacienții de peste 65 de ani ar trebui să beneficieze de tratamentul cu anticorpi monoclonali care le-ar salva viața, însă acest lucru nu se întâmplă.

Nimic nu s-a schimbat

Noul protocol nu schimbă absolut nimic, în realitate. Prescrierea de antiviral în ambulatoriu era valabilă și înainte, cu aceleași condiții restrictive de a efectua CT și analize în spital pentru a putea beneficia de tratament. Schimbarea cea mai controversată este scoaterea arbidolului din tratamentul Covid, fapt care le va interzice medicilor din spitale să mai administreze acest medicament, chiar dacă provine din donații.

Ultimele stiri

  • SUA testează o rachetă care poate lovi Moscova în mai puţin de 30 minute
  • TERIFIANT! Germania cere pregătirea pentru război până în 2029
  • Silvestru Șoșoacă, pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile
  • Tîlvăr: „Armata va continua să achiziționeze tehnică militară”
  • Alege ce citești
  • Burduja, în pole-position pentru șefia PNL!
  • Fisură în parteneriatul strategic. Nuclearelectrica, la un pas să iasă din proiectul SMR-urilor americane
  • Cum îti poți schimba numele pe cale administrativă?
  • Asistența medicală, noua visterie a inteligenței artificiale? Strategia companiei de 2 trilioane de dolari
  • Cum stau adversarii de la Euro
  • Exit mobile version