AcasăCORONAVIRUSNoua tulpină COVID. Arafat spune una, specialiștii internaționali au altă părere: ”Nu...

Noua tulpină COVID. Arafat spune una, specialiștii internaționali au altă părere: ”Nu există nicio dovadă”

Arafat spune una despre noua tulpină COVID, specialiștii internaționali au altă părere: ”Nu există nicio dovadă” (foto: Facebook)

O undă de calm, după valul de îngrijorare generat de descoperirea noii mutații a COVID-19, depistată în Marea Britanie, vine de dincolo de Ocean, odată ce experții americani au studiat această tulpină.

Până la momentul de față, cel puțin, specialiștii nu sunt convinși că ar fi mai contagioasă decât cea cunoscută anterior. ”Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”, a declarat consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din Statele Unite, Moncef Slaoui. O altă părere față de cea exprimată de către secretarul de stat Raed Arafat, luni seară, la un post TV.

Iar în contextul în care mai multe țări au ales deja să limiteze legăturile aeriene cu Marea Britanie, ca măsură de prevenție, Slaoui aduce în discuție faptul că e posibil ca mutația să se fi răspândit de mult timp în Regatul Unit, notează france24.com. Doar că, având în vedere faptul că oamenii de știință nu au început să o caute până de curând, s-a creat impresia că s-a produs un val de infectări, la momentul la care au făcut un astfel de pas.
”Ceea ce este clar e că nu este mai patogen”, a mai subliniat expertul, ceea ce s-ar putea interpreta prin faptul că nu s-a ajuns la concluzia că ar provoca o firmă mai gravă a bolii.

Mesaj liniștitor și de la OMS

Pe de altă parte, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a făcut precizări importante pe acest subiect. În ideea că nu ar trebui să existe panică, ci să se înțeleagă faptul că totul ține de evoluția virusului.

”Trebuie să găsim un echilibru. Este foarte important să existe transparență, este foarte important să spunem publicului lucrurile așa cum sunt, dar este, de asemenea, important să vă dați seama că aceasta este o parte normală a evoluției virusului”, a declarat șeful OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, într-un briefing online, citat de Reuters.
”Posibilitatea de a urmări un virus atât de aproape, atât de atent, atât de științific în timp real reprezintă o veritabilă dezvoltare pozitivă pentru sănătatea publică globală, iar țările care fac acest tip de supraveghere ar trebui lăudate”, a mai susținut acesta.

Încă un accent important

Citând date din Marea Britanie, oficialii OMS au anunțat că nu au dovezi că noua variantă ar declanșa o formă de boală mai gravă sau că este mai mortală decât tulpinile existente de COVID-19, deși pare să se răspândească mai ușor.

Mai mult, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au mai răspuns, practic, unei preocupări a oamenilor, în acest context. Și anume au transmis că vaccinurile dezvoltate pentru a combate COVID-19 ar trebui să facă față și noilor variante, deși încă se derulează verificări pentru a se stabili cu exactitate acest aspect.

”Până în prezent, chiar dacă am văzut o serie de modificări, o serie de mutații, niciuna nu a avut un impact semnificativ asupra susceptibilității virusului la oricare dintre terapiile utilizate în prezent, medicamente sau vaccinurile aflate în curs de dezvoltare și sperăm că acest lucru se va întâmpla și în continuare”, a declarat expertul Soumya Swaminathan, de la OMS.

Arafat: Tulpina are o contagiozitate mai mare

Vorbind despre noua tulpină a coronavirusului detectată în Marea Britanie, secretarul de stat din Ministerul de Interne a adus în discuție nivelul de contagiozitate. ”Tulpina, într-adevăr, are o contagiozitate mai mare, (…) cei care se îmbolnăvesc nu înseamnă că crește șansa ca ei să aibă o boală mai gravă prin noua tulpină, deci noua tulpină se pare că duce la simptomele și la semnele și la procentele de agravare care le are și tulpina predominantă (…). Dar faptul că se răspândeşte mult mai repede, faptul că există şansa ca răspândirea ei să fie cu 70 la sută mai agresivă ca şi infecţiozitate, normal poate să crească brusc numărul celor infectaţi”, a susținut Raed Arafat, luni seară, la Digi24.

author avatar
Andrei Coman