AcasăCORONAVIRUSNoua tulpină Covid-19, din Africa de Sud, bagă românii în carantină. Alexandru...

Noua tulpină Covid-19, din Africa de Sud, bagă românii în carantină. Alexandru Rafila a luat o decizie de ultimă oră

alexandru-rafila Noua tulpină Covid-19, din Africa de Sud, bagă românii în carantină. Alexandru Rafila a luat o decizie de ultimă oră

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

Reprezentantul României la OMS a mai spus că urmează să vedem dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.

Care sunt cele mai periculoase ţări din Africa?

Măsura carantinării se aplică persoanelor care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Rafila a spus că OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în 7 țări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale virusului corona, care se pare că au mutații majore.

Trebuie să spunem foarte clar că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Testare mai des

Raed Arafat a precizat că se instituite obligativitatea testării la sosirea în România și în a opta zi de la sosire.

La un test cu rezultat negativ, se poate ieși din carantină în a zecea zi. Dacă nu se testează în ziua a opta, cei carantinați rămân în carantină 14 zile, a explicat Raed Arafat.

Limitați vizitele în zonele respective doar la situații extrem de esențiale”, a spus Alexandru Rafila.

Comisia Europeană a recomandat, vineri, statelor membre ale Uniunii Europene să activeze „frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua variantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea „limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen.

author avatar
Andrei Ștefan