AcasăCORONAVIRUSNouă miliardari noi din vaccinuri anti-Covid

Nouă miliardari noi din vaccinuri anti-Covid

Averea lor cumulată ajunge la 19,3 miliarde de dolari și ar permite vaccinarea celor mai sărace țări.

Cel puțin nouă persoane au devenit miliardare datorită vaccinurilor împotriva coronavirusului, a anunțat ONG-ul Oxfam.

Averile deținute de CEO-ul  francez al companiei Moderna, Stéphane Bancel (4,3 miliarde de dolari) și de cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin (4 miliarde) sunt primele două care se remarcă.

Publicate de People’s Vaccine Alliance, din care face parte Oxfam, aceste date se bazează pe clasamentul revistei americane Forbes.

Alți opt miliardari, înzestrați cu „portofolii mari de acțiuni” la companiile farmaceutice, au văzut o creștere cumulată a activelor lor de 32,2 miliarde de dolari, „suficient pentru a imuniza întreaga populație indiană”.

Aceste averi au apărut „datorită profiturilor uriașe ale grupurilor farmaceutice care au monopolul producției de vaccinuri anti – Covid”.

“Toți acești bani ar face posibilă vaccinarea de 1,3 ori a tuturor țărilor cu venituri mici, care au primit doar 0,2% din vaccinurile produse în lume, în special din cauza deficitului mare al dozelor disponibile”, precizează Oxfam, citat de Le Parisien.

„Vaccinurile au fost finanțate din fonduri publice și ar trebui să fie mai presus de toate un bun public global”, a spus Sandra Lhote-Fernandes de la Oxfam France. ONG-ul solicită “să se pună capăt urgent acestor monopoluri”.

Comisia Europeană a asigurat miercuri că UE va fi „constructivă” la Organizația Mondială a Comerțului pentru a evalua ridicarea brevetelor de vaccinuri, dorită de Statele Unite.

Însă „membrii cheie ai G20, inclusiv Regatul Unit și Germania, continuă să blocheze inițiativele de eliminare a barierelor legate de proprietatea intelectuală” asupra vaccinurilor, denunță Oxfam, care indică și o „poziție ambiguă” a Franței cu privire la acest subiect.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
414 afisari

3 COMENTARII

    • Un cuplu care s-a vaccinat cu vaccinuri diferite , ar putea avea probleme după contactual xesual ? ! Dar copii rezultați ? !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger