Florin Cîțu, încă premier, i-a etichetat pe cei care nu vor să se vaccineze ca fiind analfabeți funcționali, adică proști, mai pe românește. Sigur, nu toți, ci doar unii, zice Cîțu, că ieșeau prea mulți proști la 70% din populație. Alții spun că cei care s-au vaccinat ar fi din cei ”cu rezultate slabe la testul PISA”, dar cine sunt eu să-i contrazic pe cei care pun etichete?!
Cu cât procentul de analfabeți funcționali este mai mare într-o țară, cu atât procentul de vaccinați anti-Covid este mic. Afirmația a fost făcută de psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș- Bolyai, și scoasă din context de premierul Florin Cîțu.
„Am văzut câteva studii în această perioadă și o corelație care nu ne face cinste între scorul de la testul PISA și rata de vaccinare. Sunt mai multe studii și aici ar trebui să facem o analiză și să vedem după aceea ce putem să facem”, a declarat premierul. Sigur, România este țara extremelor, cu o populație care a dat extrem de multe genii în toate domeniile, dar și cu un procent important de oameni needucați. Needucat nu înseamnă neapărat și prost, cum mulți au tendința să judece. Pentru că, vorba medicului Oana Mihaela Secară, românul are o inteligență nativă și un instinct al lui, care nu prea îl înșală. Dar să-i categorisești drept slabi la minte pe cei care nu se vaccinează este o mârșăvie. Până la urmă, vaccinul anti-Covid nu s-a dovedit nicidecum descoperirea secolului și nici nu a reușit să pună capăt pandemiei în țările ultravaccinate. Se tot spune însă că vaccinul a redus mortalitatea. Nici acest lucru nu are legătură cu realitatea. Mortalitatea s-a redus față de anul trecut, având în vedere că foarte mulți au trecut deja prin boală și, la fel de important, că au apărut tratamente care reduc sau chiar evită spitalizarea. La nivel global vorbind, pentru că în România nu s-a schimbat nimic. Cazul Norvegiei este emblematic pentru nebunia de acum. În 17 septembrie 2021, cu o rată de vaccinare de 67%, țara a înregistrat un nivel record de cazuri Covid. A doua zi, Norvegia a decretat sfârșitul pandemiei. Același lucru s-a întâmplat și în Danemarca.
19 milioane de doze și doar 5,5 milioane de vaccinați
Guvernul României a primit până acum, din comanda de 120 de milioane de doze, peste 19 milioane de vaccinuri anti-Covid, din care a folosit doar circa 10 milioane de doze. Cu toate campaniile agresive, amenințările și presiunile care s-au făcut, din 28 decembrie 2020 până astăzi, doar 5,5 milioane de români au acceptat să se vaccineze, adică sub 30% din populație. Aproape 12 milioane de doze au fost donate, semn că nimeni nu se înghesuie să cumpere vaccinul anti-Covid. Mai mult, DNA a înregistrat un dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-Covid, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem, semn că ceva, totuși, ”e putred în Danemarca”.
Vaccinuri expirate și nu prea
Pentru că se aruncă tot mai multe doze de vaccin, autoritățile europene au decis că produsele expirate nu mai sunt, de fapt, expirate. Astfel, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a decis extinderea generală a perioadei de valabilitate a vaccinurilor Pfizer de la 6 la 9 luni. În România, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a anunțat ieri aprobarea prelungirii cu trei luni a perioadei de valabilitate a vaccinurilor Comirnaty produse de compania Pfizer/BioNTech, care expirau la data de 30 septembrie 2021, acestea putând fi folosite până în luna decembrie a acestui an. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, extinderea retroactivă a perioadei de valabilitate se va face numai pentru dozele aflate în depozitare în centrele naţionale în condiţii de ultra-frig, cu temperaturi între -900C şi -600C.