Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, aduce o veste bună, în contextul pandemiei determinate de noul coronavirus.
Acesta spune că ţara noastră va beneficia de cantităţi masive de Remdesivir, medicamentul care a fost aprobat în Statele Unite pentru a putea fi folosit în tratarea COVID-19. România ar putea să formeze un stoc de Remdesivir pentru şase luni, după ce Guvernul va face rectificarea bugetară.
„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze.
Pe luna octombrie suntem… Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni.
Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte„, a zis Nelu Tătaru, preluat de Agerpres.
Medicamentul Remdesivir a făcut minuni pentru Trump
Actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, care s-a îmbolnăvit de noul coronavirus, în urmă cu 3 săptămâni, a fost tratat cu Remdesivir. În urma acestei reuşite, coroborate şi cu alte cazuri rezolvate tot cu acest medicament, Remdesivir sau Veklury a fost aprobat în SUA ca fiind eficient anti COVID-19. Reprezentanţii Gilead au precizat că Remdesivir este singurul tratament specific împotriva noului coronavirus, care a fost avizat după o procedură de verificare riguroasă.
OMS nu este atât de încântată de Remdesivir
Un studiu realizat de OMS în octombrie arată că Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii contrazic astfel concluziile a două mari studii realizate în SUA care arată că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.