AcasăCORONAVIRUSNe vaccinăm, dar cum rămâne cu transmiterea Covid?

Ne vaccinăm, dar cum rămâne cu transmiterea Covid?

Vaccinurile pot opri și răspândirea coronavirusului? După ușurarea provocată de apariția primelor vaccinuri, apare o întrebare majoră: vor preveni și transmiterea?

În timp ce studiile clinice ale acestor vaccinuri au arătat succes în prevenirea dezvoltării bolii, oamenii de știință nu au stabilit încă dacă persoanele vaccinate – fără simptome – o pot răspândi. Problema se află în centrul unei dezbateri în creștere cu privire la un certificat paneuropean de vaccinare – susținut în special de țările dependente de turism, cum ar fi Grecia – cu care oamenii să poată călători liber în Europa, fără a mai fi obligaţi să efectueze teste PCR. Liderii UE vor dezbate astăzi propunerea Greciei, în cadrul unei reuniuni online. Chiar și pentru țările care au înregistrat cele mai multe progrese privind vaccinările, este prea devreme pentru a răspunde la întrebarea de transmitere. În Israel, lider în ratele de vaccinare, au existat semne pozitive în această săptămână. Cu aproximativ un sfert din populație acum vaccinată, studiile arată că procedura previne boala la până la 60 la sută dintre beneficiari după prima injecție. Medicii speră că mai puține cazuri simptomatice (de exemplu, fără tuse) ar putea duce la o transmisie mai mică. Dar aceste speranțe nu s-au tradus încă în rate de infecție mai mici în general. Între timp, în Marea Britanie, care conduce distribuția de vaccinuri în Europa, experții rămân precauți. Pentru Mary Ramsay, șefa imunizării la Public Health England, este „foarte probabil” că vaccinurile proaspăt aprobate blochează (sau „sterilizează”) transmiterea într-o oarecare măsură, dar a avertizat că răspândirea este încă probabilă, relatează Politico. Sarah Caddy, cercetător la Universitatea din Cambridge, a declarat că „într-o lume ideală, toate vaccinurile ar induce imunitatea sterilizantă” – dar „în realitate, este foarte dificil să se producă vaccinuri care să oprească combinat infecția și transmiterea virusului”.

“Virusul este aici pentru a rămâne”

Pe termen lung, unii oameni de știință sugerează că accentul pus pe blocarea transmiterii nu este neapărat o soluție. O modalitate alternativă de a reduce severitatea bolii este de a permite transmiterea continuă la nivel scăzut atât în ​​rândul persoanelor vaccinate, cât și la cele nevaccinate, pentru a menține sistemul imunitar pregătit pentru infecțiile viitoare. “Acest lucru ar însemna reajustarea așteptărilor și acceptarea faptului că virusul este aici pentru a rămâne, mai degrabă decât vizualizarea eficacității vaccinului în contextul transmiterii.Mă îndoiesc că vom putea opri transmiterea, fie prin vaccinare, fie prin imunitate naturală”, a spus Paul Hunter, profesor de medicină la Norwich School of Medicine. „Virusul va continua să se răspândească în deceniile următoare”, a subliniat el. Totuși, pe termen scurt, lumea este disperată să revină la normalitate. În acest scop,  o parte din cercetători spune că cea mai bună modalitate de a reduce rapid transmiterea și de a proteja persoanele vulnerabile este schimbarea priorităților, astfel încât persoanele active – care sunt mai predispuse să răspândească virusul – să primească prima doză de vaccin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
303 afisari

3 COMENTARII

  1. păi un om care s-a vaccinat are avantaje ca el nu se imbolnaveste dar de transmis cred ca poate transmite virusul care ori care alt om Daca se intalneste cu un infectat da mana cu el si apoi ajunge la lucru si da mana cu alti colegi nu ii poate infecta ? sau daca pune mana pe obiecte infectate de ex balustrada din casa scarilor si apoi pune mana pe obiecte la lucru sau acasa , virusul nu se transmite? Intreb nu dau cu parul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger