AcasăCORONAVIRUSNe va infecta coronavirusul la infinit?

Ne va infecta coronavirusul la infinit?

Focarele de noi variante Covid-19 ar putea continua până la 10 ani, prevăd experții în sănătate, dar letalitatea virusului este deja în scădere.

Oamenii se întreabă când va deveni endemică pandemia  și, până la urmă, cât va dura.

Varianta Omicron provoacă ravagii în Europa și în alte părți. Cu toate acestea, unii cred că virusul va deveni doar una dintre multele infecții respiratorii care ne afectează pe fiecare dintre noi periodic.

Va deveni endemic – ceea ce înseamnă că va continua să existe și să infecteze oamenii, dar cu mai puține consecințe. O reducere așteptată a virulenței, a deceselor și o întărire a imunității vor ajuta la schimbare.

Există multă incertitudine cu privire la cât timp va dura acest fenomen, dar este posibil să fie măsurat în ani, nu în luni.

“Nepoții nepoților noștri vor prinde Covid”

Paul Hunter, profesor în medicină și specialist în boli infecțioase la University of East Anglia,  estimează că SARS-CoV-2 „va deveni din ce în ce mai puțin grav”, dar va continua să reinfecteze oamenii.

„Nepoții nepoților noștri vor prinde Covid, dar nu va provoca același nivel de rău”, a spus el. „Chiar și fără noi variante, ne-am aștepta să vedem valuri și creșteri pe măsură ce ne apropiem de echilibrul endemic.”

Echilibrul endemic apare atunci când numărul de cazuri devine aproximativ stabil, deși noile variante vor deranja și mai mult acest scenariu.

„Dacă nu ar fi fost Omicron, aș presupune că ne apropiem de endemism, dar noua variantă Covid-19 a schimbat situația”, a precizat Hunter pentru The National.

Nu se consideră posibilă eliminarea coronavirusului, nu în ultimul rând pentru că, deși reduc transmiterea, vaccinurile nu o opresc complet, așa că „imunitatea de turmă” nu se poate realiza.

Ce putem învăța din gripa rusă?

Pandemia de gripa rusă a început în 1889 și a provocat mai multe valuri de boli în anii următori, persoanele suferind simptome similare celor asociate cu Covid-19. Se estimează că un milion de oameni au murit.

Deși a fost numită “gripă rusă”, oamenii de știință consideră că această pandemie a fost de fapt cauzată de un coronavirus.

Este posibil ca virusul să fi fost OC43, un coronavirus uman care continuă să circule, dar de obicei fără a provoca boli severe.

„De cele mai multe ori este asimptomatic sau este o altă cauză a răcelii comune”, a spus profesorul Hunter.

Astăzi, oamenii sunt de obicei infectați cu OC43 la fiecare trei până la șase ani, iar în anumiți ani ratele de infecție sunt mai mari decât altele, probabil pentru că s-a dezvoltat o nouă variantă.

Pandemia de coronavirus poate urma o traiectorie similară: ca și în cazul OC43, oamenii vor înceta să-și mai facă griji cu privire la valurile de infecții, deoarece simptomele vor deveni mai puțin severe.

„Cu virusul, în special cu noile variante care pot scăpa de controlul imunitar, vom vedea creșteri mari, dar fiecare creștere ar trebui, teoretic, asociată cu mai puține cazuri grave, chiar și cu Omicron”, a conchis Hunter.

„Aproape sigur vom avea un alt val, dar probabil chiar mai puțin sever decât acesta. În cele din urmă, vom înceta să ne mai pese de valuri, deoarece ele vor cauza doar răceala comună, ca și alte coronavirusuri.”

“Noile variante Covid fac imposibil de spus când viața va reveni la normal. Poate că peste 10 ani  toată lumea va avea o imunitate de fundal.Până când se va întâmpla asta, vor existe focare de coronavirus”,susține Eskild Petersen, președinte al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase.

author avatar
Radu Jacotă Redactor