AcasăCORONAVIRUSNaționalismul vaccinului nu face decât să perpetueze pandemia

Naționalismul vaccinului nu face decât să perpetueze pandemia

Varianta Omicron a băgat lumea în sperieți. Deloc suprinzător: acumularea unor cantități uriașe din aprovizionarea globală cu vaccinuri a permis apariția unor noi variante periculoase de Covid-19.

Și încă o dată, țările bogate pedepsesc victimele acestei inegalități globale prin închiderea granițelor pentru oricine din națiunile din Africa de Sud.

Omicron nu a fost găsită exclusiv în Africa de Sud, au fost descoperite cazuri în Asia și Europa, inclusiv în Marea Britanie, dar Sudul Global este învinuit pentru asta. Acest lucru se potrivește perfect cu modul în care țările bogate au abordat pandemia.

La fiecare etapă a răspunsului lor, speranțele de colaborare au fost șterse. Națiunile occidentale au strâns – și chiar au depozitat – vaccinuri în loc să le doneze pe scară largă și la timp.

Africa poate produce vaccinuri

De mai bine de un an, Regatul Unit și Uniunea Europeană au blocat o propunere din partea Africii de Sud și a Indiei de suspendare a proprietății intelectuale asupra tehnologiilor COVID -19, inclusiv a vaccinurilor.

Majoritatea țărilor din lume recunosc că acest lucru este crucial pentru creșterea producției de vaccin la nivelurile necesare și a pune capăt acestei pandemii.

Dar pentru lideri precum premierul britanic Boris Johnson, sprijinirea monopolurilor farmaceutice este mai importantă, notează Al Jazeera. Doar șapte la sută dintre oamenii din Africa sunt complet vaccinați, iar datele recente arată că doar unul din patru lucrători medicali de pe continent sunt pe deplin protejați.

Acest lucru nu este doar grotesc din punct de vedere moral, ci și periculos: creează un teren propice pentru noi variante Covid.

Timpul contează în această pandemie. După cum a avertizat profesorul Sarah Gilbert de la Universitatea din Oxford, oprirea transmiterii în fiecare colț al lumii este vitală pentru a opri evoluția virusului.

BigPharma exportă în țările bogate

AstraZeneca a fost la început unul dintre puținele vaccinuri care s-au scurs în Africa. Dar dezinformarea din partea membrului consiliului Pfizer, Scott Gottlieb, care punea sub semnul întrebării eficacitatea și siguranța jab-ului, exacerbată de liderii UE, a dus, de asemenea, la neîncredere în vaccin, spune Fatima Hassan, director al Health Justice Initiative din Cape Town.

Uniunea Africană a negociat un nou acord cu Johnson & Johnson, prin Aspen Pharmacare, o companie din Africa de Sud.

Dar cele mai multe dintre cele 220 până la 400 de milioane de vaccinuri promise încă nu au fost livrate. Mai rău, când a contat cel mai mult, în timpul celui de-al treilea val devastator din Africa de Sud, J&J a exportat de fapt milioane de doze, care au fost completate și finalizate în Africa de Sud, către țările extrem de vaccinate din Europa și America de Nord.

Peste 100 de state au făcut presiuni de cel puțin un an pentru o suspendare de urgență a drepturilor de proprietate intelectuală asupra tehnologiilor cruciale pentru a pune capăt pandemiei.

Renunțarea ar face mai ușor pentru Africa de Sud și alte țări să producă vaccinuri, în special pentru a extinde proviziile pentru toată lumea și pentru a salva vieți. Dar a fost blocată în mod repetat de Regatul Unit și țările UE, fără un motiv întemeiat.

Omicron determină țările să-și închidă acum granițele pentru străini. Întoarcerea la blocări și interdicții nu va rezolva mare lucru: noua variantă Covid nu știe geografie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
534 afisari

1 COMENTARIU

  1. De aia se vaxxineaza in cap numai curcile cu 3 clase, ca doar de aia se numesc si cobai vaxinati in cap !! Bai, ce iures e acum intre tefelistii injectati in vene cu tot felul de seruri experimentale, deja stiu ca o sa si-o ia in mana, dar lasati bai, ca sunt atatia drone corporatiste care o sa va ocupe locul lasat liber de voi, chiar fara remuscari o vor face !! Ha ha ha 🙂 BoJo, mai salveaza niste imigranti din Canalul Manecii, dar numai dupa ce sunt acolo jos, in apa, de tot !! Ha ha ha 🙂 Bai, aia e, care e prost acum si inca se uita in gura criminalilor astia o sa dea coltul dupa ce si-o trage in vene, iar aia care au simt citic au ceva sanse sa scape !! BoJo, sa nu uiti sa ii dai un cap in gura la pitikul ala abuzat de Micron, ca tot fatalau a ramas, da-l in ma-sa de kurkubeist irecuperabil !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger