AcasăCORONAVIRUSNăravuri vechi: Occidentul impune colonia Omicron

Năravuri vechi: Occidentul impune colonia Omicron

În loc să dezvolte politici solide de sănătate publică, Occidentul recurge din nou la practici coloniale pentru a izola Africa.

Cercetătorii din Africa de Sud detectaseră Omicron în  probele din provincia Gauteng pe 25 noiembrie, cu o zi înainte ca OMS să anunțe această nouă variantă.

În loc să aplaude eforturile acestor oameni de știință și să vină cu modalități constructive de a face față acestei noi amenințări potențiale, Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit au condus lumea în interzicerea călătoriilor în Africa de Sud.

Rădăcinile acestor interdicții, despre care OMS spune că nu vor împiedica răspândirea Omicron, se întorc în vremurile coloniale și reflectă percepții distorsionate și marginalizarea Africii și a africanilor.

Când a izbucnit epidemia de SIDA în urmă cu 40 de ani, au fost impuse restricții de călătorie și rezidență persoanelor cu HIV. Aceste restricții au condus la deportări, refuzul intrării în țări, pierderea locurilor de muncă, refuzul azilului și creșterea stigmatizării și discriminării, care i-au afectat în mod disproporționat pe africani.

Graba de a pedepsi Africa sugerează că țările de pe continent au devenit acum epicentrul Covid-19, când acest lucru este departe de realitate.

Nu numai că îndepărtează atenția de la eșecurile sănătății publice occidentale și de la creșterea numărului de infecții, dar șterge și eforturile autorităților africane de a limita răspândirea virusului.

Percepția conform căreia Africa este o „sursă de boală” a alimentat, de asemenea, eforturile occidentale, în special din partea mass-media, de a „învinovăți” Africa de Sud în contextul apariției Omicron.

În același timp, apariția „variantelor de îngrijorare” în întreaga lume (inclusiv Europa) și creșterea numărului de decese cauzate de Covid-19 în rândul populațiilor nevaccinate nu a descurajat Occidentul să urmărească politici de tezaurizare a vaccinurilor și naționalism de vaccin.

Potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, doar 7% dintre africani au fost complet vaccinați, comparativ cu 66% din populația UE.

Până la sfârșitul lunii octombrie, doar cinci din 54 de țări africane erau proiectate să atingă ținta recomandată de OMS de a vaccina complet 40% din populația națională până la sfârșitul anului.

Se estimează că până la sfârșitul anului 2021, națiunile mai bogate vor fi acumulat aproximativ 1,2 miliarde de doze de vaccin excedentare.

Aceste țări refuză să pună capăt stocării, să partajeze licențe, tehnologie, know-how și  drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile, medicamentele și diagnosticele Covid-19.

“Este greu să nu vezi nuanțele coloniale ale folosirii africanilor pentru a testa vaccinurile Covid și a forței de muncă africane pentru a le produce, doar pentru a expedia dozele în Europa și a primi în schimb cantități mici sub formă de donații. Este o armă de marginalizare folosită de mult timp”, spune Rosebell Kagumire, scriitoare și activistă.

Naționalismul vaccinului, închiderea granițelor și alte acțiuni discriminatorii care privesc spre interior nu pot garanta securitatea globală a sănătății.

Toate aceste politici întăresc ordinea capitalistă colonială predominantă, care trece peste echitate  și privilegiază unele vieți umane față de altele.

Temporar, ele nu ofertă decât un fals sentiment de securitate în societățile occidentale, dar pe termen lung nu vor face decât să prelungească pandemia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
709 afisari

1 COMENTARIU

  1. Drepturile romanilor sunt calcate in picioare, ei n-au acces la evenimente organizate pe bani publici (pentru ca refuza seruri experimentale) si voi plangeti de grija altora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger