AcasăCORONAVIRUSMotivul pentru care în România nu se folosește vaccinul Moderna. Este singura...

Motivul pentru care în România nu se folosește vaccinul Moderna. Este singura din UE care nu-l administrează cetățenilor

vaccinMotivul pentru care în România nu se folosește vaccinul Moderna. Este singura din UE care nu-l administrează cetățenilor

Vaccinarea antiCovid în România se realizează cu serul produs de Pfizer BioNTEch. Deși țara noastră primește săptămânal 14.000 de doze de la Moderna, acestea stau în depozit.

Administrarea vaccinului nu a început încă, deși campania de vaccinare a întâmpinat probleme din cauza reducerii cantității de vaccin livrate de Pfizer BioNTech.

Premierul Florin Cîțu a explicat de ce nu se folosește acest vaccin.

„Moderna, cred că sunt vreo 60.000 de doze în acest moment, așteptăm să fie până la 90.000 de doze în perioada următoare. Dacă veneau puțin mai repede n-ar fi trebuit să facem acea ajustare pentru că erau exact ceea ce nu primisem de la Pfizer”, a spus Cîțu.

„Nu le-am pus încă să fie folosite pentru că erau prea puține, dar acum le punem. Bineînțeles că trebuie să ținem cont și de rapel, de aceea trebuie să fim foarte atenți când se face programarea”, a adăugat șeful Executivului.

Când începe vaccinarea cu serul Moderna

Florin Cîțu a spus că cele două vaccinuri sunt „la fel”. „Nu există diferențe între Moderna și Pfizer, dacă aș fi putut să mai fac un vaccin Moderna ca să arăt că nu e niciun fel de problemă aș face și acest vaccin. Din păcate, atunci nu erau”, a mai spus premierul.

Florin Cîțu crede că vaccinarea cu Moderna și Pfizer se va face în cabinete diferite. „Eu cred că vor fi centre de vaccinare care vor avea cabinete diferite de vaccinare, unde poți să te vaccinezi cu Moderna sau cu Pfizer. Un centru are mai multe cabinete și atunci putem să facem diferențierea pe cabinete”, a spus el.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat recent că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna, iar din luna februarie ar putea începe vaccinarea cu acest ser.

author avatar
Andreea Vlad
871 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger