Cauta

Moștenirea Covid: oameni tot mai bolnavi

Când Dr. David Strain a întâlnit un pacient în vârstă de 64 de ani în timpul vizitei sale în salon, geriatrul britanic a avut o revelație sumbră.Cu mai puțin de șase luni înainte, îl tratase pe bărbat pentru Covid-19. Acum, deteriorarea sănătății lui era dureroasă de văzut. „A venit cu un accident vascular cerebral și cu un delir foarte grav, un precursor al demenței”.

Printr-o coincidență tulburătoare, în aceeași zi, Strain, cercetător la  Universitatea din Exeter, în vestul Angliei, a citit un studiu care a identificat o contracție semnificativă a creierului într-o cohortă de aproximativ 400 de persoane cu vârste cuprinse între 51 și 81 de ani,  vindecate de coronavirus.

Există tot mai multe dovezi că virusul Covid-19 a generat un fel de șoc epidemiologic ulterior, lăsând oamenii susceptibili la o gamă imensă de alte afecțiuni, amenințând sistemele de sănătate globale care se luptă deja cu resurse insuficiente și populații îmbătrânite.

O analiză a Financial Times a datelor de la NHS din Marea Britanie, unele dintre cele mai bogate informații din domeniul sănătății din lume, a arătat creșteri semnificative ale deceselor cauzate de boli de inimă de la începutul pandemiei în toate grupurile de vârstă, cu excepția celor mai în vârstă. La grupa de vârstă 40-64 de ani, decesele cauzate de atac de cord au crescut cu 15% în 2021, comparativ cu 2019.

Între timp, în februarie, o analiză a peste 150.000 de înregistrări din bazele de date naționale de asistență medicală ale Departamentului pentru veterani din SUA a sugerat că și unele persoane care nu s-au îmbolnăvit grav de Covid au prezentat un risc crescut de probleme cardiovasculare timp de cel puțin un an după aceea.

Cercetătorii au constatat că ratele multor afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, au fost substanțial mai mari la persoanele care s-au vindecat de Covid decât la persoanele similare care nu fuseseră infectate.

O analiză separată, publicată în martie, a sugerat că în „faza post-acută” a bolii, persoanele cu Covid „prezintă un risc și o povară crescută de diabet”.

„Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul că acestea sunt într-adevăr afecțiuni care durează toată viața”, spune Dr. Ziyad Al-Aly, șef al departamentului de cercetare și dezvoltare la St Louis Health Care System și epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St Louis, care a condus ambele cercetări.

Deși doar cu 4% mai multe persoane au contractat insuficiență cardiacă în urma unei infecții cu Covid decât cele care nu au fost infectate, „deoarece numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 în lume este colosal, chiar și procentele mici se vor traduce în cifre absolute uriașe”.

Chiar dacă sistemele de sănătate din întreaga lume se adaptează la ceea ce mulți se așteaptă că va fi o eră a cererii structural mai ridicate pentru asistență medicală, cercetătorii și clinicienii rămân îngrijorați cu privire la cât de irevocabil a fost remodelat peisajul bolilor de Covid-19.

Ultimele stiri

  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Exit mobile version