AcasăCORONAVIRUSMolnupiravirul schimbă jocurile pandemiei

Molnupiravirul schimbă jocurile pandemiei

În timpul luptei globale pentru asigurarea vaccinurilor, multe țări din Asia-Pacific au reacționat încet. De data aceasta nu fac aceeași greșeală.

Țările din regiune se grăbesc să plaseze comenzi pentru cea mai recentă armă împotriva Covid-19: o pastilă antivirală care nici măcar nu este autorizată pentru utilizare.

Molnupiravirul – produs de compania farmaceutică americană Merck – este anunțat ca un potențial schimbător de jocuri  în pandemie, în special pentru cei care nu pot fi vaccinați, notează CNN. Merck a solicitat autorizația de utilizare de urgență pentru medicament de la US Food and Drug Administration, și dacă este aprobată, capsula va deveni primul tratament antiviral oral împotriva coronavirusului.

Deja, cel puțin opt țări sau teritorii din regiunea Asia-Pacific au semnat acorduri sau sunt în discuții pentru procurarea medicamentului, potrivit companiei de analiză Airfinity, inclusiv  Noua Zeelandă, Australia și Coreea de Sud, toate care au început relativ lent programe de vaccinare.

Întrerupe replicarea virusului

Experții spun că, deși pilula pare promițătoare, își fac griji că unii oameni o vor folosi ca alternativă la vaccinuri, care oferă în continuare cea mai bună protecție.  Cu toate acestea, molnupiravir este văzut ca un pas pozitiv, deoarece oferă o modalitate de a trata Covid-19  fără ca pacienții să fie nevoiți să se afle în spital.

“Spre deosebire de vaccinuri, care determină un răspuns imun, molnupiravirul întrerupe replicarea virusului”, a spus Sanjaya Senanayake, medic pentru boli infecțioase și profesor asociat la Australian National University Medical School.

Rezultatele intermediare de fază 3 dintr-un studiu de peste 700 de pacienți nevaccinați la începutul acstei luni, au arătat că pilula ar putea reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50%, comparativ cu pacienții care au luat un placebo.

“Acest medicament ar putea avea un impact profund în controlul pandemiei. Tratamentele antivirale care pot fi luate acasă pentru a menține persoanele cu Covid-19 în afara spitalului sunt extrem de necesare”, a declarat  Wendy Holman, director executiv al Ridgeback Biotherapeutics, care colaborează la dezvoltarea molnupiravir

Chiar dacă ratele de vaccinare din multe țări s-au îmbunătățit după un început lent, inclusiv în Asia-Pacific, milioane de oameni nu sunt încă inoculați.

„Există o mulțime de oameni care nu se pot vaccina”, a spus Nial Wheate, profesor asociat la Școala de Farmacie a Universității din Sydney. Acest medicament va fi o solutie de prima linie pentru persoanele care ajung să se imbolnaveasca.

Senanayake a explicat că abordarea este similară cu modul în care tratăm gripa – există un vaccin antigripal, dar există și medicamente antivirale pentru tratarea celor care se îmbolnăvesc.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger