AcasăCORONAVIRUSModerna și Pfizer: care sunt diferențele?

Moderna și Pfizer: care sunt diferențele?

Astăzi, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) trebuie să-și dea avizul în vederea unei autorizații de introducere pe piață pentru un al doilea vaccin împotriva Covid-19, cel al firmei americane Moderna. Acest vaccin este promovat de producătorii săi cu o eficacitate de 94,5%. Cu alte cuvinte, aproximativ similar cu eficacitatea vaccinului numit „Comirnaty” de la Pfizer, 95%. Însă nu intră în discuție încurcarea flacoanelor, deoarece cele două vaccinuri au niște diferențe.

Dozele

Vaccinul Moderna cuprinde doze de ARN mesager de peste 3 ori mai puternice: 100 mcg (micrograme sau 1 / 1.000.000 de gram) conținute într-un volum de 0,5 ml, față de 30 mcg conținute într-o doză de 0, 3 ml după diluare, pentru vaccinul Pfizer.Cele două tipuri de vaccinuri necesită două doze, administrate la distanță de 21 de zile pentru Pfizer, 4 săptămâni pentru Moderna.

Diluare sau nu

Vaccinul Moderna nu necesită diluare, spre deosebire de vaccinul Pfizer, care trebuie diluat cu 0,9% clorură de sodiu. Pe lângă ARN mesager, ambele vaccinuri conțin lipide, o acoperire pentru a facilita transportul ARN-ului către celule. Compoziția lipidică a celor două vaccinuri nu este aceeași, ceea ce permite și depozitarea la temperaturi mai puțin negative, în cazul Moderna.

Rece sau mai puțin rece

Depozitarea celor două vaccinuri necesită temperaturi scăzute diferite: vaccinul Moderna trebuie păstrat între -25 și -15 grade Celsius. Se poate păstra apoi 30 de zile la frigider între 2 și 8 grade. Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură mult mai scăzută, între -80 și -60 grade. Poate fi apoi decongelat și depozitat timp de 5 zile la o temperatură maximă de 8 grade.

Moderna, mai scump

Transparența prețurilor nu este punctul forte al companiilor farmaceutice, inclusiv contractele cu diferite guverne. Cu toate acestea, conform celor mai recente scurgeri de informații în mass-media, vaccinul Moderna este estimat la 18 USD pe doză (sau 14,65 euro, deci 29,3 euro pentru vaccinare), iar cel al Pfizer-BioNtech la 12 dolari (9, 76 euro, deci 19,52 euro pentru vaccinare).

Peste 16 sau 18 ani

Vaccinul Moderna este aprobat în Statele Unite de către Food and Drug Administration (FDA) pentru persoanele cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Vârsta minimă pentru vaccinul Pfizer (adoptat și de Europa) este de 16 ani.

Punct comun

În rest, tehnologia celor două vaccinuri este aceeași. Acesta este ARN-ul mesager (acid ribonucleic). O tehnologie studiată timp de două decenii, în special în ceea ce privește alte coronavirusuri precum SARS sau MERS. ARN-ul este prezent în mod natural în virus. Oamenii de știință sunt capabili să fabrice sintetic în laboratoare ARN-ul care „codifică” proteina spike a virusului. Prin urmare, acest ARN mesager servește drept plan de construcție, pentru a le spune celulelor noastre cum să producă ele însele proteina Spike a virusului, care, recunoscută de sistemul nostru imunitar ca un corp străin, va provoca o reacție de apărare. Studiile clinice pentru vaccinurile Moderna au fost efectuate pe o cohortă foarte mare de pacienți (30.350), la fel ca și cele ale Pfizer (36.621 de participanți la studiu).

Ingredientele precise

Vaccin Pfizer-BioNTech  : ARNm, lipide (4-hidroxibutil) azandiil) bis (hexan-6,1-diil) bis (2-hexildecanoat), 2 [(polietilen glicol) -2000] -N, N-ditetradecilacetamidă, 1, 2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină și colesterol), clorură de potasiu, fosfat de potasiu monobazic, clorură de sodiu, fosfat de sodiu dibazic dihidrat și zaharoză.

Vaccin Moderna  : acid ribonucleic mesager (ARNm), lipide (SM-102, polietilen glicol [PEG] 2000 dimiristoil glicerol [DMG], colesterol și 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină [DSPC] ), trometamină , clorhidrat de trometamină, acid acetic, acetat de sodiu și zaharoză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
676 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bill Gates is the winner! :)) Si-a pierdut sufletul, daca l-a avut vreodata.
    Un nebun care se crede deosebit si ar vrea sa schimbe lumea. El si Soros!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger