AcasăCORONAVIRUSMinistrul Sănătăţii vine cu vești bune: „Suntem în faza de stabilizare”

Ministrul Sănătăţii vine cu vești bune: „Suntem în faza de stabilizare”

nelu tataruMinistrul Sănătăţii vine cu vești bune: „Suntem în faza de stabilizare”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a vorbit despre cazurile de COVID-19 din România. Ultima raportare venită dinspre Grupul de Informare Strategică arată 9.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). În scădere față de joi, când s-au înregistrat peste 10.000 de infectări noi.

Situaţia din ultimele zile arată o stabilizare a numărului de infectări cu noul coronavirus, susține Tătaru, care precizează că România s-a apropiat de valul doi al pandemiei COVID-19.

„Noi am apropiat valul unu de valul doi. Suntem într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri la maxim la 9.000 – 10.000, după cum am vazut în ultima săptămână. Dar, în acelaşi timp, suntem şi în faza în care gestionăm cazurile care ajung în Terapie Intensivă. Acestea sunt cazurile care au apărut, să spunem, ca şi cazuri noi în urmă cu 10 – 14 zile şi s-au agravat”, a declarat Nelu Tătaru, conform Rfi.ro.

Ministrul Sănătăţii a avertizat că există situaţii în care capacitatea din secţiile de Terapie Intensivă este la maximum, precum s-a întâmplat în Bucureşti.

„Pe tot parcursul acestei pandemii, am avut momente în care fiind ocupate paturile de terapie intensivă din București, le-am dirijat către teritoriu sau județele limitrofe, acolo unde erau locuri. Terapia Intensivă este o secție unde e o dinamică continuă”, a adăugat Tătaru.

Urmează un al treilea val

În luna martie am putea asista la un al treilea val al pandemiei de coronavirus, spune secretarul general al Societăţii Române de Pneumologie, Cristian Oancea. Ne va prinde însă cu spitalele pline, atrage acesta atenţia. De aceea este recomandată vaccinarea antigripală şi antipneumococică – spune el.

„În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie – martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline. Vaccinările trebuie obligatoriu făcute antigripal şi antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie să ţinem minte că nu acesta este vaccinul care să ne protejeze de COVID-19. Vaccinările antigripale şi antipneumococice nu protejează de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea şi mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar. Accentuez acest aspect pentru că sunt convins că odată cu apariţia vaccinului va exista iarăşi un curent de conspiraţionişti, care vor spune că sunt metale grele, că omorâm oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinării”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea.

author avatar
Andreea Vlad