AcasăCORONAVIRUSRafila nu se lasă convins de recomandările UE. Ce spune despre o...

Rafila nu se lasă convins de recomandările UE. Ce spune despre o a patra doză de vaccin anti-COVID

alexandru rafilaAlexadru Rafila trimite Curtea de Conturi "peste" Raed Arafat! Jigniri între cei 2, care au ajuns până la Ceauşescu

Alexandru Rafila nu consideră necesară o a patra doză de vaccin anti-COVID, în contextul în care Uniunea Europeană UE le-a cerut miniștrilor sănătății să se pregătească pentru administrarea ei.

Oficialul spune că serul este inutil dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație.

„Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară. În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul.”, a declarat Rafila la Digi 24.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis vineri miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar, relatează Reuters.

În urmă cu doar câteva zile, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a exprimat îndoielile în ceea ce privește administrarea unei a patra doze pentru întreaga populație, afirmând însă că aceasta ar putea fi utilă pentru persoanele imunocompromise. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe date pentru a se ajunge la o concluzie finală, a precizat EMA.

Urmează 3 săptămâni grele

Alexandru Rafila a spus că urmează încă 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.

„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces.”, a mai spus ministrul Sănătății.

author avatar
Andreea Vlad